facebook

Яким тоном має говорити вчитель, щоб учні його слухали, і чому не варто сюсюкатися з першокласниками

Яким тоном має говорити вчитель, щоб учні  його слухали, і чому не варто сюсюкатися з першокласниками

За останні кілька років тон голосу став значущим під час проведення уроків, адже дистанційне навчання не дає можливості очного спілкування. Експерти розповідають, що він у кожного свій, проте рекомендують навчитися користуватися таким інструментом, спілкуючись зі школярами.

Своїми порадами фахівці поділились з виданням Теs. Там розказали, що потрібно уникати “сюсюкання” з дітьми молодшої школи, та наполягають на голосовому навчанні для всіх вчителів, аби вони знали, якого спілкування краще уникати.

“Існує міф, що коли ви розмовляєте з молодшими дітьми, ви повинні відповідати їхньому тону. Тож ви чуєте, як багато вчителів початкової школи говорять голосом, який їм абсолютно не підходить, а потім діти просто відмовляються від них”, – каже Джо Палмер-Твід, виконавча директорка початкової підготовки вчителів у школах.

Вона додає, що подібно до такого тону, у педагогів може виникати бажання використовувати суворий голос учителя, розраховуючи на те, що це допоможе заспокоїти неслухняних дітей.

Вчені провели дослідження, в якому побачили, що мозок реагує на такий тон швидко, а от на підбадьорливі або підтримувальні голоси – повільніше. Ба більше, вони припустилися гіпотези, що у відповідь на контролюючий тон може вироблятися гормон кортизол, за допомогою якого привертається увага. Це, за словами фахівців, змушує організм більш пильно реагувати.

Чтайте також:  "Не звинувачуйте у всьому вчителів!" Лікарчук дав чотири поради, як мотивувати молодих педагогів йти працювати в школу

“Ми ще маємо перевірити цю теорію. Нині ми знаємо лише те, що у нас є сильна реакція мозку на натиск або різке звучання голосу. Це не означає, що підбадьорливі або підтримувальні тони голосу, які ми використовуємо в нашому дослідженні, не враховуються. Це означає, що вони менш помітні для слухачів і можуть зайняти трохи більше часу для обробки мозком”, – розповідає Сілке Паульманн, професорка кафедри психології Ессексського університету.

Проте вона каже, що для школярів такий тон неприйнятний у навчанні. Адже, за іншим дослідженням, стало відомо, що прослуховування таких голосів призводить до зниження рівня самопочуття. Особливо це стосується підлітків, адже вони можуть почуватися незахищеними у таких випадках або проявляти непокору.

Тож фахівці радять не зловживати контролюючим голосом у своїй практиці, адже це не приносить користі. Натомість довірливий тон сприятиме міжособистісній близькості, співпраці та взаємодії.

Джерело.


Повернутись вверх