facebook

Незаконні штрафи у школах: освітній омбудсмен закликав державну та місцеву владу налагодити співпрацю

Сергій Горбачов пояснив ситуацію з накладенням штрафів на директорів освітніх закладів за відкриті школи та садочки в “червоній зоні”.

Педагогічні працівники, учні та їхні батьки вчергове стають заручниками суперечок між місцевою та державною владою. Про це написав на своїй сторінці фейсбук освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Він закликав державну та місцеву владу прийняте спільне рішення щодо організації освітнього процесу в закладах освіти:

Наголошую, що учасники освітнього процесу в жодному разі не повинні бути інструментом для вирішення владних суперечок. Закликаю державну владу та органи місцевого самоврядування налагодити співпрацю та винести законне і правомірне рішення щодо проведення освітнього процесу в закладах освіти.

“8 вересня правоохоронні органи здійснювали перевірку закладів освіти міста Тернополя і складали на керівників шкіл та закладів дошкільної освіти протоколи про адміністративну відповідальність за недотримання карантинних обмежень, а саме: через проведення в цих закладах освіти навчання, попри те, що місто знаходиться у “червоній” епідемічній зоні.

За даними Головного управління Національної поліції в Тернопільській області, складено 31 протокол на директорів шкіл та 12 протоколів на керівників закладів дошкільної освіти. В області у районах “червоної зони” на дистанційне навчання перейшло 243 заклади освіти, у самому ж місті Тернополі станом на 8 вересня усі дитсадки та школи залишилися відкриті.

Чтайте також:  “Переривати навчальний процес під час тривог – це наша жорстка рекомендація”, – МОН

Начальник ГУНП в Тернопільській області звернувся до влади, яка відповідає за роботу цих закладів, із проханням закрити заклади освіти, відповідно до нормативів, інакше поліція й надалі складатиме протоколи на керівників закладів. У поліції наголосили: якщо батьки приведуть дітей у школу, а діти захворіють COVID 19, то тоді директор нестиме вже не адміністративну, а кримінальну відповідальність, відповідно до статті325 ККУ.

До цього, 3 вересня Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) встановила нове епідемічне зонування, згідно з яким, Тернопіль потрапив до “червоної зони” і з 7 вересня мав жити з дотриманням суворих карантинних обмежень, серед яких, зокрема, заборона відвідувати заклади освіти здобувачам освіти (пункт 15, підпункт 2 Постанови Кабміну від 22 липня 2020 р. № 641).

Після цього, 4 вересня міський голова Тернополя Сергій Надал на своїй Фейсбук-сторінці повідомив, що з 7 вересня Тернопіль буде жити і працювати у звичайному режимі, дотримуючись протиепідемічних заходів, а місцева влада захищатиме конституційне право дітей на освіту. За повідомленням мера, на сьогодні у місті діє рішення сесії Тернопільської міської ради, яким визнано незаконною постанову уряду, на підставі якої Тернопіль раніше вже вносили до “червоної зони”. Це рішення не було опротестовано жодним урядовим органом у судовому порядку, а Міністр кабінету міністрів під час одного з телеефірів визнав його правомірність. Тож, відповідно до цього рішення, місто має повністю забезпечувати можливість дітей відвідувати школи та дитсадки, і заклади освіти працювати будуть.

Чтайте також:  Буде два напрями: які важливі зміни готує для учнів реформа старшої школи

Як ідеться у повідомленні Тернопільської міської ради, через масове звернення батьків про те, щоб діти продовжили відвідувати заклади освіти та рішення 4 вересня Тернопільського міського штабу для боротьби з коронавірусом усі заклади освіти міста із 7 вересня продовжили свою роботу. Начальниця управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк повідомляє, що всі школи дотримуються протиепідемічних заходів та засобів безпеки, зокрема, на вході проводиться температурний скринінг, у кожному закладі відкриті запасні входи/виходи, учні користуються дезінфікуючими засобами, здійснюється змішане навчання (класи поділені на групи, а учні відвідують школу через день). При цьому батьки, котрі виявили бажання залишати дитину вдома, можуть це зробити — із такими учнями проводиться дистанційне навчання.

8 вересня, після штрафування керівників закладів освіти, на сайті Тернопільської міської ради повідомили, що всі протоколи, складені поліцією на директорів закладів освіти, будуть оскаржуватися у суді, оскільки Конституція України кожному гарантує право на освіту і має найвищу юридичну силу. Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України (статя 64 Конституції України). А Постанова Кабінету Міністрів України від 22.07.2020р. №641, що визначає карантинні обмеження, є підзаконним нормативним актом, і повинна прийматися на виконання Конституції України та в межах, визначених законом.

Чтайте також:  Ох і реформа: старші класи шкіл відправлять до ПТУ - подробиці

Нагадуємо, що 28 серпня Конституційний Суд України визав неконституційними деякі положення про карантин та наголосив, що обмеження конституційних прав і свобод людини та громадянина може встановлюватися виключно законом — актом, ухваленим Верховною Радою України, а встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить Конституції України.”

Джерело.


Повернутись вверх