facebook

Класні осередки: ні – наліпкам, так – мобільності

Важливим компонентом у навчанні дитини є приміщення, де проходить весь процес. Погодьтесь, дорослі також працюють продуктивніше, коли їх оточують не лише сірі стіни. Проте оформлення класних осередків у Новій українській школі (НУШ) – це не завжди дорогий ремонт, готові яскраві наліпки чи плакати. На такі елементи часто не вистачає ресурсів. Але створити комфортний освітній простір реально, достатньо лише фантазії.

 

Безперечно, меблі у класі мають відповідати критеріям НУШ. Нагадаємо, що вони повинні бути ергономічні, безпечні, міцні, відповідного розміру та кольору. Але класний осередок формується не лише завдяки новим столам. Створити атмосферу, яка буде надихати на навчання, можна разом з учнями. Достатньо креативу, а не просто вказівок з Міністерства освіти та науки.

У класі можна умовно створити осередки: вчительський, бібліотечний, навчально-пізнавальний, природничий, художньо-творчий, ігровий, змінно тематичний та відпочинковий.

НУШ, Нова українська школа-Шкільне життя

«Відповідно до Концепції НУШ особливостями організації освітнього середовища у початковій школі є багатофункціональність простору для проведення різних форм роботи (ранкові зустрічі у колі, робота в малих і великих групах, фронтальна, групова та індивідуальна робота на уроках і в позаурочний час) та концентрація навчального простору в класній кімнаті навколо зазначених вище осередків», – розповідає начальник відділу засобів навчання та обладнання ДНУ “Інститут модернізації змісту освіти” (2015-2019) Галина Наконечна.

Чтайте також:  Викладач ніколи не виграє конкуренцію у смартфона на уроці

Їх розташування має бути комфортним для колективу, а наповнення кожного осередку виконувати свої функції, а не існувати «для галочки».

«Наявність навчальних осередків за умови належного прямого та опосередкованого керівництва з боку вчителя допоможе дітям навчитися робити власний вибір, об’єднуватися для спільної діяльності, спілкуватися з однолітками та дорослими, ефективніше опановувати нові знання та вправлятися у практичних навичках», – додає Галина Наконечна.

Організація будь-якого осередку залежить від його виду та вимог класу. При оформленні варто оцінювати його безпеку, логічність розташування відповідно до площі навчального приміщення, наскільки він буде функціональним та раціональним, а також враховувати загальний інтер’єр кімнати.

Учень повинен мати вільний доступ до кожного осередку, можливість самостійно обирати матеріал та підтримувати порядок. Для цього можна створити відповідні позначки, які будуть зрозумілі конкретній групі учнів: картинка, фотографія, наліпка, напис тощо. Тому до оформлення можна залучити весь клас. Спочатку обговорити, який варіант позначок подобається, а далі створити їх разом.

Якщо це першокласники, то на початку року їм можна провести екскурсію по осередках і пояснити, для чого вони створені. Учні можуть долучитися до діалогу та озвучувати свої версії, для чого кожна із зон працює. Повне знайомство з осередками відбувається безпосередньо під час освітнього процесу.

Чтайте також:  "Це пережиток СРСР": у мережі виникла дискусія через пропозицію скасувати урок "Основи здоровʼя"

Важливо також час від часу оновлювати облаштування осередків. Деякі компоненти можна змінювати або тимчасово прибирати. Зміни мають відбуватись відповідно до вивчення програмних тем, свят, сезону, новин класу тощо. На думку експертки Галини Наконечної, це створить ефект новизни та слугуватиме чинником підтримання інтересу до навчання та інших видів діяльності.

Олександра Карабань, журналістка проєкту “Дружня школа”

Цей матеріал створений за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ Фінляндії. Висловлені в цьому матеріалі думки жодним чином не відображають офіційний погляд Європейського Союзу чи Міністерства закордонних справ Фінляндії.

Джерело.


Повернутись вверх