facebook

Чому діти з сіл живуть у “іншому” світі: розбіжності у навчальних досягненнях виявлено

Різниця у навчальних досягненнях учнів міст та сіл поглибилася ще більше: дослідження PISA-2022

Учні у великих містах мають вищий, ніж їхні однолітки в сільській місцевості, рівень математичної, читацької й природничо-наукової грамотності. Різниця становить від 4 до 5 років навчання.

Про це стало відомо з Національного звіту PISA-2022.

До того ж учні з найнижчим соціально-економічним статусом у 2,8 раза частіше, ніж їхні однолітки з кращими передумовами для навчання, демонструють результати з математики нижчі за базовий рівень.

Там також дослідили кореляцію досвіду булінгу і результатів навчання. 14,7% учнів в Україні повідомили, що зазнавали булінгу принаймні кілька разів на місяць. Це менше, ніж у 2018 році, коли про це повідомляли 22,3% підлітків. Дівчата та учні з високим соціально-економічним статусом рідше зазнають булінгу. Водночас учні, які зазнавали будь-якого прояву булінгу, мають суттєво гірші результати з математики, ніж ті, хто не мав такого досвіду. Учні, які відчувають більшу підтримку з боку вчителів і свою приналежність до закладу освіти, мають вищі результати. Більш успішні учні значно менше задоволені своїм життям, ніж їхні менш успішні однолітки. 

З іншого боу в Україні 70% підлітків почуваються задоволеними чи дуже задоволеними життям. Це менше, ніж було у 2018 році (82%). Водночас майже удвічі збільшилася частка учнів, які дуже незадоволені своїм життям. Дівчата та учні з низьким соціально-економічнимстатусом частіше повідомляють, що вони дуже не задоволені своїм життям.


Що таке PISA. Міжнародне дослідження якості освіти PISA, започатковане ОЕСР у 1997 році, оцінює грамотність 15-річних учнів у таких ключових освітніх галузях, як читання, математика та природничо-наукові дисципліни, і визначає ступінь оволодіння підлітками здатністю застосовувати власні знання й уміння в реальних життєвих ситуаціях. На сьогодні було проведено вісім циклів PISA. Нині триває підготовка до дев’ятого циклу, основний етап якого заплановано провести у 2025 р.

Як відбувалося дослідження. Упродовж жовтня 2022 року понад 3800 учнів зі 164 закладів освіти України пройшли двогодинне тестування з математики, читання, природничо-наукових дисциплін і креативного мислення. Україна стала першою країною, яка спромоглася провести це дослідження під час повномасштабної війни.

Чтайте також:  Українських учнів навчатимуть прав дитини згідно з Європейською соціальною хартією

Джерело.


Повернутись вверх