facebook

Як пояснити дітям, чому Святий Миколай приходить тепер 6 грудня, а не 19-го, і хто насправді кладе подарунки під подушку

Як пояснити дітям, чому Святий Миколай приходить тепер 6 грудня, а не 19-го, і хто насправді кладе подарунки під подушку

Ярослава Музиченко, журналістка-етнологиня, старша наукова співробітниця Національного центру народної культури “Музей Івана Гончара” розповіла, що святкування дня Святого Миколая 6 грудня, а Різдва – 25-го, виправляє неточності між світським і церковним календарями. За словами фахівчині, саме зараз Православна церква України повернулась до природної точки відліку, а саме до фіксованої дати сонцестояння, з якої він і починається.

Експертка з етнології зазначає, що 19 грудня Миколай припадає за Юліанським календарем, який створили в Римській імперії за часів Юлія Цезаря, тобто до прийняття християнства. Поясненнями щодо святкування дня Святого Миколая Музиченко поділилася з виданням “Нова українська школа”.

“Фактично ми повертаємося до витоків і відкрито відзначаємо день Святого Миколая 6 грудня, як і належить. Разом з усім світом вшановуємо Миколая в одну дату. Бо було би дивно, що приходять два Миколаї: одного разу до всього світу, а іншого – до Росії, Білорусі, Грузії та України”, – розповідає науковиця.

Фахівчиня пояснює, що нині країни, здебільшого, живуть за григоріанським календарем, дати з якого співпадають з новоюліанським, яким користуються православні церкви. За обома календарями Миколай приходить 6 грудня.

Музиченко підкреслює, що з часом стали помічати, що юліанський календар відстає від астрономічного дня сонцестояння, яке брали за точку відліку, і зрештою таке відставання склало 13 днів. Тому у XVI столітті Папа Римський Григорій XIII запропонував новий календар, аби надолужити це відставання. На нього перейшли католицькі та протестантські країни, крім православних, до яких відноситься і Україна.

Згодом, у 1918 році, УНР перейшла на григоріанський календар, як і Радянський Роюз. Але церква й далі користувалася юліанським. З 1 вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський, що скорегувало день Святого Миколая та Різдво.

Музиченко каже, що дітям пояснити історію з переходом на різні календарі краще, уникаючи дрібних деталей. Наприклад, “нарешті українці, як і більшість країн світу, рахує дні в році за однією системою і живе за спільним годинником”. Також етнологиня зазначає, що малюків варто готувати і до того, що в Миколая можуть бути помічники. Не лише ангели, але й люди. Таким чином в них із часом приходитиме усвідомлення того, що й вони самі можуть такими стати і теж дарувати подарунки.

Це ж стосується і подарунків під подушкою: якщо у Святого є помічники серед людей, то і батьки можуть ними бути. Науковиця каже, що в Україні Миколай кладе подарунки під подушку, за винятком Закарпаття, де діти можуть знайти їх у чобітках. Вона радить ввечері 5 грудня перед образом святого запалити свічку і подякувати, аби діти знали, який він має вигляд.

Джерело.


Повернутись вверх