facebook

Військовий облік старшокласників та студентів: що зміниться за новими правилами

Військовий облік старшокласників та студентів: що зміниться за новими правилами

За новими правилами військового обліку в Україні, які затвердили у 2023 році, українські чоловіки з 17 років мають обов’язково стати на облік. Відтоді вони матимуть декілька зобов’язань. Водночас є окремі категорії громадян, яких це омине.

Про це йдеться у постанові Кабміну № 1487, якою затверджено Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Школи та університети повинні будуть передавати інформацію про школярів та студентів до ТЦК. Цих юнаків відтоді називатимуть допризовниками – громадянами, які підлягають приписці до призовних дільниць. Даний процес триває протягом січня-березня. Допризовників, яким у рік приписки виповнюється 17 років, приписують до призовних дільниць по кожних районах та містах у цей період.

Водночас це омине осіб, які відбувають покарання за ґратами чи які проходять примусове лікування у медзакладах.

Але всі інші повинні з’явитися до комісарів після отримання оповіщення про явку на приписку. Поважною причиною нез’явлення може бути перешкода стихійного характеру, тяжке захворювання, а також смерть чи тяжка хвороба близького члена сім’ї. Все з переліченого необхідно оформити документально. Якщо не повідомити про поважні причини, то викличуть до поліції та можуть подати в розшук.
Як проходить приписка до призовних дільниць
На вході до військового комісаріату юнака зустрічає черговий. Він проводжає до призовної дільниці та розповідає правила поведінки. З допризовником особисто спілкуються, перевіряють,чи є всі необхідні документи та чи всі дані облікової картки і особової справи заповнені. Потім документи підшивають до особової справи, де зберігається облікова картка громадянина.

Чтайте також:  "Іноді ми помиляємося, це не кінець, не злись на себе". Відео, як тато заспокоює доньку-підлітка, розчулило мережу

Після цих дій допризовник йде на обов’язковий медогляд, де визначають його придатність до військової служби. Зокрема, юнак проходить рентгенологічне та лабораторне обстеження, а також інші види медобстеження, за наявності додаткових хвороб.
Які зміни чекають юнаків після постановки на військовий облік
Після постановки на військовий облік громадяни зобов’язані:

  • прибувати за викликом районного/міського військового комісаріату, аби оформити військово-облікові документи та пройти медогляд;
  • прибувати для направлення на підготовку для здобуття чи вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на службу чи на збори військовозобов’язаних;
  • проходити медогляд та лікуватися у лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії чи військово-лікарської комісії;
  • проходити підготовку до військової служби, саму службу, а також виконувати військовий обов’язок у запасі та правила обліку.

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Джерело.


Повернутись вверх