facebook

Карпачов назвав три запитання, які обов’язково треба поставити дитині перед тим, як її покарати

Карпачов назвав три запитання, які обов’язково треба поставити дитині перед тим, як її покарати

Експерт з дитячої психології та розвитку особистості Дмитро Карпачов розповів, що перш ніж покарати дитину, їй варто поставити три запитання. Зокрема, поцікавитися, чи розуміє вона про порушення правила, навіщо його дотримуватися та яке покарання матиме за це.

Своїми рекомендаціями фахівець поділився на своїй сторінці в Instagram. Він також розповів, у якому випадку карати дитину не можна.

Першочергово Карпачов радить спитати у дитини: “Ти розумієш, яке саме правило порушене?”. За його словами, не можна карати за те, про що не домовлялися, через емоційну втому або не неможливість витримати погану поведінку дитини. Донька або син мають розуміти, що їх карають не через поганий настрій батьків, а тому що вони порушили певні правила.

Далі фахівець із психології радить поставити друге питання: “Чи ти розумієш, навіщо тобі дотримуватися того правила?”. Він підкреслює, що будь-яке правило має містити в собі вигоду для дитини, і вона повинна розуміти, що це правило принесе їй користь зараз або згодом.

Третє, що радить спитати Карпачов: “Пам’ятаєш, про яке покарання ми домовлялися, якщо ти порушиш це правило?”.

У випадку позитивної відповіді, у дитини формується розуміння, що покарання відбуватиметься тому, що вона вибрала порушити домовленості, а не тому, що дорослі хочуть заподіяти їй зло. Таким чином можна скорегувати повіденку дитини, зберегти з нею стосунки та навчити її розумінню причинно-наслідкового звʼязку.

Експерт з психології зазначив, що якщо дитина не може відповісти на всі три питання, то карати її не можна, адже це не її проблема, а батьків. Зокрема, правила можуть бути складними або незрозумілими, їх може бути багато, відсутня чітка система або ж дорослі не допомогли дитині засвоїти та запамʼятати їх.

Джерело.


Повернутись вверх