facebook

ДСЯО назвала одну з головних причин, чому школярі не переходять на українську мову: багато залежить від батьків

ДСЯО назвала одну з головних причин, чому школярі не переходять на українську мову: багато залежить від батьків

Державна служба якості освіти назвала головні причини, які перешкоджають вчителям та учням спілкуватися винятково українською мовою під час перебування у закладах освіти. Серед них і звичка спілкуватися російською мовою у родині.

Також у ДСЯО розповіли про те, що на мову спілкування впливає контент в інтернеті, російськомовне середовище та недостатній рівень володіння українською мовою. Про таку статистику повідомив очільник відомства якості освіти Руслан Гурак.

“Головними чинниками, що перешкоджають учасникам освітнього середовища спілкуватися суто українською мовою, є мова контенту в інтернеті, вплив російськомовного середовища, звичка спілкуватися російською мовою в родині, недостатній рівень володіння українською мовою”, – зазначено в держслужбі якості освіти.

За словами Гурака, використання україномовних матеріалів зросло з 82 до 93%, а освітній процес відбувається державною мовою у 93% випадках. Проте школярі 6-х та 8-х класів мають середній рівень знань з української.

“Вчителі відмовляються від російськомовних матеріалів, а школярі надають перевагу україномовному змісту. Понад 90% респондентів назвали рідною мовою українську та використовують її в родинному колі, навчальній діяльності, культурних практиках тощо. Отож освітній простір шкіл українізується, і варто й надалі продовжувати ініціативи, які б сприяли позитивній динаміці застосування державної мови в освітньому процесі”, – зазначив Гурак.

Чтайте також:  У межах реформи старшої школи скоротять кількість навчальних предметів

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь підкреслив, що позитивна динаміка спостерігається у тих школах, де є чітка позиція керівництва щодо мовної політики. Підтримав у цьому питанні мовного омбудсмена і генеральний директор директорату шкільної освіти Ігор Хворостяний.

“Мова слугує об’єднавчим чинником нашого суспільства та інструментом опору ворогу. Саме тому в системі освіти володіння та вміння послуговуватися державною мовою є однією з ключових компетентностей у Новій українській школі”, – сказав очільник директорату.

Джерело.


Повернутись вверх