facebook

Які предмети будуть обовʼязковими у старшій школі, а які учні обиратимуть самі: що передбачає новий державний стандарт

Які предмети будуть обовʼязковими у старшій школі, а які учні обиратимуть самі: що передбачає новий державний стандарт

Учні старшої школи в Україні зможуть обирати профіль, згідно з яким вчитимуть ті предмети, які їм необхідні для вступу до закладу вищої освіти. Крім цього, вони матимуть обовʼязкові предмети у шкільній програмі.

Ігор Хворостяний, керівник директорату шкільної освіти Міністерства освіти та науки України, розповів Новій українській школі, які уроки потрібно буде школярам вчити обовʼязково. Він наголосив, що згідно з проєктом державного стандарту профільної середньої освіти учні випускних класів зможуть обирати рівень свого навантаження у школі, розподіляючи його між тими галузями, які їм потрібні для вступу у виш. А школи зможуть створювати кращі пропозиції для навчання в них випускників, в залежності від можливостей закладу.

Школярі повинні будуть вивчати основні предмети, обовʼязкові та вибіркові, повʼязані з профілем, а також курси вільного вибору. Обовʼязковими до вивчення, за словами Хворостяного, стануть предмети українська мова, математика, історія України та іноземна. Тобто ті, які потрібно складати на зовнішньому незалежному оцінюванні або національному мультипредметному тесті.

Крім цього, школярам потрібно буде вивчати “Захист України”, домедичну допомогу та фізичну культуру. Проте керівник директорату каже, що і в цьому секторі можлива певна гнучкість. Зокрема, діти мають зосереджуватися не на предметах, а на результатах навчання, передбачених стандартом.

Чтайте також:  Українських учнів навчатимуть прав дитини згідно з Європейською соціальною хартією

“Українська мова може вивчатися в інтегрованому мовно-літературному курсі або окремо поряд з інтегрованим курсом літератур чи окремими курсами української та зарубіжної літератур. Тобто множинність вибору, які пропонує стандарт, теж передбачена”, – підкреслює Хворостяний.

Порівняно з попереднім стандартом у новому галузі розподілені за певними спільними ознаками. Тобто у 9 освітніх галузях матеріал буде розкладений на групи, а не змішаний докупи. Крім цього, учасники освітнього процесу матимуть змогу будувати модельні навчальні програми згідно з рекомендаціями, каже керівник директорату шкільної освіти.

Він також зазначає, що учні матимуть більше вибору й менше обовʼязковості в навчанні. Зокрема, Стандарт містить певну кількість годин для вільного вибору. А саме: у 10 класі – 105-210 годин за обраним профілем, 35-140 – поза ним. В 11-12 класах – 385-595 і 70-280 годин за два роки відповідно.

Обрані напрямки учасники освітнього процесу зможуть реалізувати протягом семестру, року або тижня. Кількість курсів за вибором, як зазначає Хворостяний, не зростатиме одразу, адже не всі учні у випускних класах готові визначитися з напрямком подальшої освіти.

Джерело.


Повернутись вверх