facebook

Українські студенти зможуть самі обирати тривалість навчання і змінювати спеціальність: Рада зробила перший крок

Українські студенти зможуть самі обирати тривалість навчання і змінювати спеціальність: Рада зробила перший крок

Верховна Рада України у вівторок, 21 листопада, в першому читанні підтримала законопроєкт, який передбачає збільшення академічної свободи та індивідуальні освітні траєкторії для студентів.

Як повідомив у своєму Facebook міністр освіти та науки України Оксен Лісовий, завдяки проєкту вдасться покращити якість освіти. Зокрема, студенти зможуть самі обирати темп і тривалість навчання, а також змінювати обрану спеціальність у разі необхідності протягом року чи півтора після вступу. Очільник освітнього відомства підкреслив, що такі кроки наближають українську систему освіти до європейських стандартів.

Лісовий пояснив, що згідно з законом, студенти які не визначились зі спеціальністю під час вступу можуть почати навчання на міждисциплінарній освітній програмі у межах однієї або декількох галузей, а через рік-півтора вже обрати певний напрямок. Міністр освіти підкреслив, що ті студенти, які одразу визначились зі спеціальністю не зобовʼязані користуватись цією опцією.

Також, за словами керівника освітнього відомства, слухачі лекцій зможуть самостійно обирати тривалість навчання у вишах. Зокрема, за необхідності, скоротити бакалаврську чотирирічну програму до трьох років, або ж навпаки розтягнути її до 6-8, поєднуючи навчання і роботу. Проте такі зміни стосуватимуться лише студентів-контрактників.

Чтайте також:  Доведеться навчатися лише за контрактом: українських студентів попередили про нові правила відрахування

Крім цього, посилюється і автономія університетів. Зокрема, виші зможуть створювати власні інструменти досягнення встановлених стандартом компетентностей на нерегульованих спеціальностях. В той же час, для регульованих спеціальностей (право, медицина, правоохоронна діяльність тощо) компетентності будуть визначені вимогами держави, зазначив Лісовий.

Очільник Міносвіти також торкнувся питання заочної форми навчання. Він сказав, що нині, вислухавши всі аргументи громадськості та депутатів, про її скасування не йдеться. Проте МОН ставить завдання, аби трансформувати цю структуру, аби вона стала більш якісною.

Джерело.


Повернутись вверх