facebook

Атестація педагогів, які перебувають за кордоном — роз’яснення юристки

Атестація педагогів, які перебувають за кордоном — роз’яснення юристки

У зв’язку з воєнними діями в Україні велика кількість працівників закладів освіти оформили відпустку за власний рахунок та виїхали за кордон. За межами нашої держави перебуває близько 12 –15 тисяч вчителів. Такі останні дані Міністерства освіти та науки. Прийшов час чергової атестації таких працівників. Що ж робити керівнику закладу освіти в такому випадку – розглянемо в нашій статті на прикладі декількох ситуацій.

1. Працівник перебуває у відпустці без збереження заробітної платні за кордоном, але бажає пройти атестацію. 

Такі працівники можуть пройти атестацію. Відповідно до Положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 09.09.2022 № 805 (далі — Положення), атестаційна комісія може запросити педагогічного працівника на своє засідання у разі виникнення до нього питань, зокрема пов’язаних з поданими ним документами, але присутність працівника на атестації не є обов’язковою. Однак, якщо педагог бажає взяти участь в засіданні атестаційної комісії, організувати таку участь можна і в режимі відеоконференцзв’язку (п. 9 р. ІІІ Положення).

Щодо документів, які педагогічний працівник може чи повинен подати для атестації, направити їх можна в сканованому вигляді на адресу електронної пошти атестаційної комісії (п. 8 р. ІІІ Положення).

Чтайте також:  Яку зарплату отримують учителі початкових класів в Україні

Тому перебування педагогічного працівника у відпустці за кордоном не є перешкодою для проведення атестації такого працівника і керівник закладу освіти може її організувати та провести відповідно до вищезазначених умов.

 

2.Працівник перебуває у відпустці без збереження заробітної платні за кордоном, але не бажає проходити атестацію  через певні обставини, які не залежать від його волі (в тому числі воєнний стан, перебування за кордоном в статусі особи, яка має тимчасовий захист тощо). 

В такому випадку атестаційна комісія приймає рішення про перенесення атестації працівника до припинення таких обставин, але не більше ніж на один рік. У такому випадку за педагогічним працівником зберігається раніше присвоєна кваліфікаційна категорія / педагогічне звання до проходження ним атестації у порядку, визначеному Положенням (п. 8 р. ІІІ Положення).

Для розгляду атестаційною комісією питання про перенесення атестації, працівник може подати заяву, в якій вказати обставини, що перешкоджають проходженню атестації. Така заява теж може бути подана в електронному вигляді.

3. Працівник перебуває у відпустці без збереження заробітної платні за кордоном і не виходить на зв’язок з закладом освіти. Керівник не знає, в яких обставинах і де перебуває працівник або атестація працівника вже була перенесена на один рік. 

Чтайте також:  Освітній експерт озвучив два варіанти, які врятують малі сільські школи від закриття: зміни відчують лише директор і кілька педагогів

В такому випадку слід керуватись п. 3 р. ІІІ Положення, який передбачає, що  за наявності обставин, що унеможливлюють діяльність атестаційної комісії або педагогічних працівників, які атестуються, та перешкоджають проведенню атестації, перебіг строків проведення атестації припиняється і відновлюється після усунення обставин, що стали перешкодою для проведення атестації (наприклад, вихід працівника з відпустки, закінчення воєнного стану тощо).

Джерело.


Повернутись вверх