facebook

Мирний протокол у класі: 9 вправ для дружби та взаємної поваги

Мирний протокол у класі: 9 вправ для дружби та взаємної поваги

Стосунки між дітьми формують їхнє бачення світу і впливають на всі сфери їхнього розвитку. Але що таке позитивні стосунки? Як допомогти дітям будувати міцну дружбу, взаємоповагу, навички роботи в команді? І чи справді можна запровадити у класі мирний протокол? Із безкоштовним застосунком «Віздом.Світ емоцій» зробити це буде легко. Зібрали у матеріалі вправи, ігри та роздаткові матеріали для налагодження позитивних стосунків.

Що таке позитивні стосунки?
Як розпізнати позитивну дружбу? У статті з журналу «Scholastic Parents Staff» йдеться: «Діти від природи розуміють, що хороша дружба є взаємною, вірною і надійною. Вони правил взаємності, взаємодопомоги та справедливості один одного через взаємодію в грі» (Scholastic Parents Staff). Це важливо для розуміння того, чому одним із найкращих способів розвитку соціальних емоційних навичок є гра. Як дорослі, ми можемо демонструвати дітям, як ми визначаємо наші позитивні дружні стосунки, розповідаючи, чому ми цінуємо людей у нашому житті. Наприклад, учитель може поділитися цим зі своїми учнями:

  • Я ціную свої стосунки з сестрою, тому що вона завжди смішить мене, коли мені сумно. Це допомагає мені почуватися краще.
  • Я ціную свої стосунки з подругою, тому що вона завжди цікавиться, як я почуваюся, коли хвилююся. З нею я почуваюся в безпеці.

Один із простих способів допомогти учням визначити позитивні стосунки в їхньому житті — це запитати:

  • Як ви почувалися до зустрічі з цією людиною? Як ви почувалися після зустрічі з цією людиною?
  • Що ви відчуваєте, коли думаєте про цю людину?

Чому позитивні стосунки такі важливі?
Позитивні стосунки мають значний вплив на загальний добробут, здоров’я та життєстійкість дітей.

Починаючи з 1938 року, дослідники з Гарвардського дослідження розвитку дорослих неодноразово виявляли, що позитивні стосунки є важливими не лише для нашого щастя та добробуту, але вони також позитивно впливають на наше здоров’я та допомагають нам продовжити тривалість життя. У результаті цього довготривалого дослідження науковці зробили висновок, що «близькі стосунки — більше, ніж гроші чи слава, — роблять людей щасливими протягом усього життя».

Чтайте також:  В Україні розпочалася реєстрація на єдине фахове вступне випробування: скільки часу є у майбутніх бакалаврів, аби подати документи

Дедалі більша кількість досліджень також показує, що позитивні та стабільні стосунки принаймні з одним турботливим дорослим можуть допомогти дітям розвинути життєстійкість і подолати шкідливий вплив травми та несприятливого дитячого досвіду.

Коли ми маємо позитивні стосунки з іншими, ми також розвиваємо позитивне ставлення до свого внутрішнього «я», розвиваючи співчуття до себе, висловлюючи слова заохочення та лагідність. Позитивні стосунки створюють безпечне середовище, де ми відчуваємо впевненість у тому, що можемо бути самими собою в стосунках з іншими, що допомагає нам тісніше зблизитися з іншими людьми.

5 вправ, щоб розвинути навички побудови позитивних стосунків

  • Розвивайте соціальну обізнаність

Коли ми розпізнаємо емоції інших, ми можемо бути емпатичними до їхніх потреб. Крім того, ми можемо, не усвідомлюючи цього, виявити, що тяжіємо до людей, чия невербальна мова тіла говорить нам про їхню відкритість і привітність. Це так звані соціальні сигнали, які можуть бути інформативними щодо того, чи може людина бути сприйнятливою до побудови стосунків. Наприклад, дитина, яка щойно прийшла до школи, швидше за все, будуватиме стосунки з людиною, яка посміхається і зацікавлено спілкується з нею. Спробуйте цю вправу з мовою тіла, щоб розвивати соціальну обізнаність у ваших учнів.
Завантажити вправу

  • Проявляйте зацікавленість у знайомстві з іншими

Подумайте, що ви відчуваєте, коли хтось запитує вас про те, що ви любите або чим захоплюєтесь. Можливо, це нове хобі або ваша улюблена спортивна команда. Нам цікаво говорити про те, що приносить нам радість, і ми відчуваємо позитивне ставлення до співрозмовника, коли він виявляє інтерес до наших інтересів! У школі ви можете об’єднати учнів у групи і спрямовувати їхню розмову за допомогою цієї групової вправи «Соціальні підказки». Коли ми дізнаємося про інтереси інших, це також можливість попрактикувати свої навички слухання. Невербальні сигнали, такі як кивок і посмішка, дають зрозуміти співрозмовнику, що він привертає вашу увагу і що те, що він говорить, важливе і для вас.
Завантажити вправу

  • Знаходьте спільні точки дотику
Чтайте також:  "Спочатку дітей вчать за планшетами, а потім дивуються, що вони не можуть переказати кілька абзаців": психолог пояснив шкоду ґаджетів...

Ви коли-небудь зближувалися з кимось через певний фільм, книгу чи навіть улюблений смаколик? Нам може бути приємно знаходити людей, які люблять те саме, що й ми, і ми можемо розвивати свою емпатію, коли в тих самих стосунках починаємо розуміти те, що нас відрізняє. У дорослому віці спільні точки дотику, які ми знаходимо в наших найбільш значущих стосунках, як правило, ґрунтуються на цінностях. Для дітей, які вчаться будувати стосунки, знайти щось спільне з кимось іншим — це неймовірна можливість розпочати міцну дружбу. Бінго для розбудови спільноти можна використовувати для розбудови спільноти в класі, даючи учням можливість дізнатися про спільні інтереси.
Завантажити бінго

  • Демонструйте терпіння

Наша здатність бути терплячими сприятиме розвитку емпатії та поваги до інших. Бачення ситуації з точки зору іншої людини — це важлива стратегія для розвитку терпіння. Вона допомагає нам зрозуміти, чому хтось може діяти певним чином. Ми будуємо міцніші стосунки з іншими, коли здатні реагувати на ситуації з терпінням і розумінням. Допоможіть своїм учням розвивати суперсилу терпіння за допомогою цієї роздруківки.
Завантажити роздруківку

  • Доброзичливо ставтеся до інших

Один з найкращих способів допомогти іншим відчути себе потрібними і почати будувати стосунки — це робити добрі справи. З ким ви можете привітатися сьогодні? З ким ви можете посидіти сьогодні за обідом і розпитати про їхній день? Чи є хтось новий, з ким ви можете познайомити своїх друзів? Ці маленькі вчинки доброти для дітей у школі та в їхній спільноті можуть мати велике значення і стати початком дружби на все життя. Використовуйте цю роздруківку на тему «Доброта», щоб запропонувати учням поміркувати про доброту.
Завантажити роздруківку

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

4 поради, щоб продовжувати плекати позитивні стосунки

  • Практикуйте емпатію

Коли ми проявляємо емпатію, ми ставимо на перше місце турботу про інших. Ми відчуваємо підтримку, коли наші почуття визнають і про нас піклуються інші. Як педагоги, ми можемо допомогти нашим дітям встановити зв’язок між почуттями, які вони пережили, і тим, як інші можуть страждати від подібних або більш складних ситуацій. Допоможіть учням розпізнати емпатію за допомогою цієї роздруківки «Емпатія та співчуття».
Завантажити роздруківку

  • Висловлюйте вдячність

Вдячність вчить нас виявляти свою подяку через дію. Слова схвалення цінуються в будь-яких стосунках і допомагають нам відчути, що нас розуміють, помічають і цінують інші. Коли ми знаходимо час, щоб сказати «дякую», ми підтверджуємо іншій людині, що вона позитивно вплинула на наше життя. Слова подяки і твердження також можуть допомогти зміцнити впевненість інших у собі! Запропонуйте учням попрактикуватися у висловленні подяки за допомогою цих карток подяки.</
Завантажити картки

  • Шукайте і пропонуйте допомогу

Коли ми пропонуємо допомогу іншим, ми будуємо надійні стосунки, які ґрунтуються на довірі. Те ж саме відбувається, коли ми просимо про допомогу. Як педагоги, ми можемо моделювати це, просячи дітей про допомогу у виконанні невеликих завдань і пропонуючи допомогу, коли це необхідно. Наприклад, пропонуючи допомогу, ми можемо вказати на те, що ми помітили: «Ти згадував, що тобі важко дається математика, чим я можу тобі допомогти?». Це дає іншим зрозуміти, що на вас можна покластися, і формує соціальну обізнаність. Допоможіть учням визначити, як попросити про допомогу, за допомогою цієї роздруківки.
Завантажити роздруківку

  • Мирний протокол

Конфлікти є невід’ємною частиною стосунків, а практика здорових способів їх вирішення зміцнить наші стосунки з родиною та друзями. Мета Мирного протоколу для вирішення конфліктів — дати дітям можливість бути незалежними у розв’язанні проблем, надаючи їм слова, які їм потрібні, щоб бути почутими в шанобливій манері.

Завантажити протокол

Джерело.


Повернутись вверх