facebook

Яким буде цьогорічне ДПА для 4-х класів: коментар Тетяни Вакуленко

Цього навчального року планується пілотування ДПА четвертокласниками із двох освітніх галузей: математичної та мовно-літературної.

Про це в новому інтерв’ю для НУШ повідомила очільниця УЦОЯО Тетяна Вакуленко.

ДПА на цьому рівні служить лише для моніторингу та не визначає можливість переходу до наступного рівня освіти. Основна мета ДПА в початковій школі — визначити рівень компетентності учнів у певних освітніх галузях та виділити недоліки для подальшого вдосконалення.

Цього навчального року планується пілотний проєкт ДПА для четвертокласників у галузях математики та мовно-літературної освіти. Для цього буде залучено близько 2 000 учнів з різних регіонів, і співпрацюватимуть лише заклади освіти, що виявили бажання та готовність до участі.

Не будуть робитися висновки для шкіл та вчителів, а лише вдосконалюватимуться інструменти оцінювання та супровідні процедури. Вчителям нададуть матеріали для тестування та рекомендації і попросять поділитися своїм досвідом.

Завдання ДПА будуть адаптовані до вікових особливостей четвертокласників, включатимуть різні формати відповідей, у т. ч. усні. Присутність сторонніх експертів не передбачається і проводитимуть ДПА на рівні початкової школи винятково вчителі.

Педагоги перевірятимуть роботи й подаватимуть інформацію щодо результатів тестувань. Головна мета полягає в удосконаленні процесу, а результати не впливатимуть на фінансування чи рейтинг шкіл.

Замість цього вони допоможуть виділити найбільш складні теми для учнів і будуть корисними для аналізу та вдосконалення навчального процесу.

Джерело.


Повернутись вверх