facebook

МОН узяло участь у публічних консультаціях «Регіональний вимір Плану України»

Перший заступник міністра освіти і науки Євген Кудрявець презентував три напрями реформ у межах панелі «Людський капітал»: про трансформацію професійної освіти, розбудову безпечного та інклюзивного освітнього середовища та доступу до якісної освіти, а також про дошкільну освіту й догляд.

«Освіта — це основа формування людського капіталу для відновлення та економічного розвитку України. Ми трансформуємо і водночас відновлюємо систему освіти України, розуміючи, що післявоєнне відновлення посилиться та відбудеться швидше завдяки доступу до якісної освіти», — прокоментував Євген Кудрявець.

По-перше, трансформація професійної (професійно-технічної) освіти передбачає, що заклади профтехів матимуть сучасну інфраструктуру, налагоджене партнерство з бізнесом, спроможність надавати формальну та неформальну професійну освіту та пропонувати широкий спектр освітніх програм: від первинної професійної освіти до одноденних курсів для дорослого населення.

У перспективі ці зміни допоможуть якісніше забезпечувати потреби держави кваліфікованими кадрами в умовах післявоєнної розбудови, а також створити рівні умови доступу до професійної освіти для розвитку та самореалізації українців.

По-друге, необхідність розбудови безпечного й інклюзивного освітнього середовища зумовлена значними інфраструктурними руйнуваннями: понад 3 700 закладів освіти було пошкоджено або знищено вщент унаслідок обстрілів або бомбардувань. Щоби відновити та забезпечити якісний освітній процес, МОН надалі працюватиме над затвердженням і впровадженням державного стандарту профільної середньої освіти, формуванням спроможної мережі закладів, розробленням та впровадженням стратегії з надолуження освітніх втрат, а також реформуванням системи харчування в освітніх закладах.

Чтайте також:  "Уявляю, з якою радістю до вас ідуть на уроки!" Вчитель із Києва, що танцює з учнями і знімає кумедні відео в TikTok, став зіркою мережі

Надання якісних освітніх послуг і очний формат відіграватимуть основну роль у навчанні українців необхідним навичкам та мотивуватимуть до повернення в Україну тих громадян, що нині перебувають за кордоном.

Що стосується дошкільної освіти й догляду, то в Україні створять гнучку оптимальну мережу різних освітніх закладів для дітей раннього та дошкільного віку. Такі зміни допоможуть охопити більшу кількість дітей дошкільною освітою.

Із початку повномасштабного вторгнення заклади дошкілля зазнали пошкоджень — це призвело до значного скорочення їхньої кількості. Зокрема, з кінця 2021 до кінця 2022 року рівень охоплення дітей дошкільною освітою знизився на 22,4%. Саме тому необхідні заходи, які не лише забезпечать доступ до якісної дошкільної освіти, але і сприятимуть поверненню з-за кордону українців, зокрема жінок, які виїхали внаслідок повномасштабного вторгнення.

План України — це комплексний документ, який стане стратегічною основою відновлення та економічного розвитку держави на найближчі чотири роки. Попередньо він складатиметься із шести основних блоків, що сформують комплексне бачення розвитку української економіки. План України стане невіддільною складовою реалізації Ukraine Facility — чотирирічної програми ЄС щодо фінансування України на загальну суму 50 мільярдів євро.

Мета Плану — побудувати спроможну сервісну та цифрову державу з ефективною системою місцевого самоврядування, яка забезпечуватиме захист інтересів громадян, стійкість і безперервність роботи органів державної влади, спроможність та прозорість реалізації заходів із відновлення України від наслідків війни, а також реалізацію політик, спрямованих на отримання членства в ЄС.

Чтайте також:  "Діти як діти, а ти дебіл?" Що не так зі Споком і Карнегі та як батьки несвідомо виховують невдаху

Джерело.


Повернутись вверх