facebook

З 20 існуючих предметів у старшій школі, потрібно зробити частину проєктними і скоротити їх до 8–10

Один із кращих вчителів України запропонував зменшити кількість предметів у старшій школі до 10

Василь Дяків, учитель історії та громадянської освіти, а також переможець національної премії Global Teacher Prize Ukraine 2020 пропонує зменшити кількість предметів у старшій школі до 10. Він зауважив, що говорить про внесення таких змін ще з 2016 року.

У коментарі 24 каналу кращий вчитель 2020 року розповів, що з 20 існуючих предметів у старшій школі, потрібно зробити частину проєктними і скоротити їх до 8–10. За його словами, для того, аби в школярів і педагогів пройшла легше адаптація, можна організувати перехідний період.

“Коли відразу запроваджувати у вищій школі 8 предметів, відбуватиметься значне вивільнення педагогів. Але я розумію, що скорочення предметів спричинить звільнення учителів і їхній спротив. Адже у нас освіта завжди консервативна”, – запевняє Дяків.

Нагадаємо, раніше міністр освіти і науки України Оксен Лісовий пропонував українцям обговорити питання кількості предметів у закладах освіти. Адже школярі з програми навчання обирають ті, що їм необхідно і зосереджуються на них. Він наголошував на тому, що за останні два роки діти мали велике навантаження через дистанційне навчання, повʼязане з пандемією ковід та повномасштабною війною Росії проти України.

Чтайте також:  Відсутня базова повага до роботи вчителя

За його словами, учні у 7–9 класах мають складнощі у засвоєнні близько 20 предметів без стресу та онлайн-навчання. А в умовах війни це на межі можливості.

Очільник освітнього відомства запевнив, що згідно з законом про освіту школярі з 2027 року зможуть обирати напрямок, за яким вони схочуть навчатися, тож це вплине і на підхід з мультипредметності на той профіль, який буде цікавий учням.

Джерело.


Повернутись вверх