facebook

П’ять предметів, усний тест і сторонні експерти: як хочуть змінити ДПА для учнів 9-х класів

П’ять предметів, усний тест і сторонні експерти: як хочуть змінити ДПА для учнів 9-х класів

Державна підсумкова атестація для учнів 9-х класів проводитись у 2024 році не буде, проте з часом повернеться у видозміненому вигляді. Зокрема, школярі показуватимуть вміння застосовувати отримані знання на практиці.

Тетяна Вакуленко, директорка Українського центру оцінювання якості освіти, розповіла для Нової української школи, які зміни чекають на підсумковий іспит та до складання яких предметів невдовзі потрібно готуватися дітям після 9-го класу. Зокрема, комплексне оцінювання може стати передумовою для відбору в ліцеї академічного та професійного спрямування.

Керівниця УЦОЯО ділиться, що до розроблення системи оцінювання для 9-го класу будуть підходити поступово, адже це складний процес. Нині оцінювання передбачає перевірку знань з чотирьох предметів – української мови, математики, історії України та іноземної мови. Проте також додасться і блок природничих предметів у вигляді інтегрованого тесту.

У звʼязку з тим, що концепція Нової української школи передбачає демонстрацію учнями ходу своїх думок, то завдання у підсумковому тестуванні передбачатимуть надання розгорнутих чи коротких відповідей. Окрім цього, планують додати вправи, які будуть перевіряти вміння використовувати набуті знання у розвʼязанні життєвих завдань. Розглядають можливість в УЦОЯО і включення усної та письмової частин, які передбачатимуть завдання напіввідкритої і відкритої структури.

Чтайте також:  Ох і реформа: старші класи шкіл відправлять до ПТУ - подробиці

Поки що сам формат проведення розробляється, проте, за словами Вакуленко, перевага надається компʼютерному оцінюванню, яке спрощувало б перевірки результатів та їх найшвидше оброблення.

Проводитися ДПА буде у закладах освіти, в яких проходить навчання, тож їздити у спеціальні пункти оцінювання не потрібно. Проте до проведення підсумкових іспитів планують залучати сторонніх експертів, зазначає очільниця УЦОЯО.

Вона також додає, що з огляду на різницю освітніх програм, за якими могли вчитися школярі 9-х класів, основою в складанні завдань стане стандарт. Адже, незважаючи на різницю у викладанні, результат здобуття освіти має бути один – набуті компетентності, що визначаються загальним для всіх стандартом.

“Формуючи інструмент оцінювання, ми не маємо перевіряти абсолютно всі теми, які є в кожній програмі, чи шукати перетини, а відтак обмежувати себе лише якимись спільними темами. Це буде величезний виклик, але всі програми мають гарантувати, що ми досягаємо стандарту, то й нам доведеться шукати способи роботи саме з результатами засвоєння стандарту, а не результатами засвоєння конкретних програм”, – зазначила керівниця УЦОЯО.

Щодо старшої школи, то учні випускних класів будуть складати національний мультипредметний тест, і поки що змінювати цю систему не планують, запевнила Вакуленко. Цього року школярі будуть складати НМТ з чотирьох предметів, три з яких є обовʼязковими – українська мова, математика та історія України. Вона також зазначила, що у майбутньому зовнішньому незалежному оцінюванні або НМТ планується ввести п’ять предметів, тобто додати один-два профільних. Але говорити про це зарано, адже немає деталізованої концептуальної межі профільної освіти. Як тільки вона зʼявиться, тоді і буде проводитись корекція інструментів оцінювання, підсумувала очільниця УЦОЯО.

Чтайте також:  Як прізвище впливає на оцінки в школі: несподівані результати дослідження

Джерело.


Повернутись вверх