facebook

Вчительське мистецтво: як здобути повагу учнів та створити гармонійну атмосферу в класі

5 порад для побудови ефективних взаємин з учнями

Інформує Всеосвіта.

Щойно школярі заходять у кабінет до вчителя, їхня поведінка та настрій одразу ж змінюються. В одних педагогів учні почуваються себе комфортно, в присутності інших — розкуто, а в деяких  максимально напружено.

Згадайте себе в шкільний період, цілком ймовірно, ви почувалися так само. Загальний емоційний фон та робочу атмосферу на уроці завжди задає вчитель. Він є головним, та саме від його дій чи бездіяльності залежить настрій класу з перших хвилин заняття.

Як організувати взаємодію з учнями так, щоб уроки проходили максимально ефективно, а спілкування було взаємно приємним? Пропонуємо кілька перевірених способів.

1.Встановлені рамки та взаємоповага

Доброзичливість, самоконтроль та повага до учнів — це якості, притаманні успішному педагогу. Учні із задоволенням йдуть на уроки саме до тих вчителів, які вміють цікаво розповідати та створювати комфортний емоційний фон. Нікому не подобаються вчителі-тирани, які за першої нагоди підвищують голос, а також ті, хто кожен урок байдужо надиктовують матеріал із підручника.

З першого уроку узгодьте з учнями взаємні правила, яких має дотримуватися кожна зі сторін. Наприклад, докладайте максимум зусиль при підготовці цікавих уроків, натомість учні нехай зобов’язуються виконувати всі домашні завдання та дотримуватись правил поведінки на уроці.

Будуйте діалог з учнями на основі взаємоповаги, говоріть спокійно та виважено, ставтеся до них як до рівних.

2.Увійти в роль

При підготовці до уроку кожного разу уявляйте себе в ролі учнів. Таким чином ви зможете на собі відчути всі недоліки та переваги кожного етапу заняття, а також ефективніше та цікавіше його спланувати.

Звісно, цей метод вимагає довгої підготовки, проте можна мінімізувати затрачений час та сили, використовуючи безплатні матеріали від «Всеосвіти».

З допомогою онлайн-тестів можете швидко перевірити поточні знання учнів, вебквести допоможуть їх актуалізувати, а з конструктором уроків підготовка та перевірка домашніх завдань стане суцільним задоволенням. Наша платформа дозволяє вам користуватися десятками тисяч готових розробок, а також публікувати і власні доробки.

Будьте тим вчителем, на уроки якого учні чекатимуть із нетерпінням, тоді ваше спілкування зі школярами буде радісним та взаємно надихаючим!

3.Чесність = довіра

На уроках часто виникають ситуації, коли учні ставлять запитання, а вчитель не має на них відповідей. Педагог — то не мережа інтернет, він не може знати відповіді на усі запитання. Не бійтеся сказати дітям, що зараз ви не маєте відповіді на це запитання, проте обов’язково пообіцяйте до наступного уроку знайти потрібну інформацію. Якщо є час на уроці, запропонуйте разом знайти відповідь в інтернеті.

Деякі вчителі, боячись втратити авторитет в очах учнів, воліють швидко відповісти перше, що спаде на думку, або проігнорувати питання, миттєво перевівши тему на щось інше. Проте обидві стратегії помилкові.

У першому випадку учні, загугливши вашу відповідь, миттєво виявлять помилку. Надалі це призведе до того, що учні втратять до вас довіру та будуть постійно перевіряти ваші слова. Ігнорування ж запитань учнів — найкоротший шлях до втрати авторитету в їхніх очах.

4.Комунікація та активне навчання

Мінімізуйте пасивне прослуховування інформації на своєму уроці, додайте активних дискусій, обговорень, ігор та пошуку потрібних відповідей у підручнику. Це активізує мислення школярів і є в рази дієвішим порівняно зі звичайним поясненням матеріалу.

Пам’ятаєте піраміду запам’ятовування Едґара Дейла? Наприкінці 60-х років ХХ століття професор Державного університету штату Огайо, Едґар Дейл, експериментував із різними способами подачі матеріалу – спочатку тільки розповідав щось студентам, потім демонстрував малюнки, змушував їх виступати з промовами на потрібну тему або навіть примушував виконувати якісь дії. Після цього дивився, що через два тижні залишилося в студентських головах.  Результати він оформив у вигляді картинки, яку назвав «Конус досвіду Дейла» (“Dale’s Cone of Experience”).

5.Похвала

Коли вчитель помічає та відмічає навіть найменші успіхи свого учня — це неабияк мотивує, надає сил та енергії для нових звершень у навчанні. Щира заслужена похвала додає кожному впевненості в собі, допомагає рухатись далі та не боятися робити помилки.

Ймовірно ви помічали, якщо частіше щиро хвалити учнів, вони стають більш старанними та успішними! Обов’язкова умова — похвала має бути заслуженою та вчасною.

Добрий справедливий вчитель, на уроках якого надзвичайно цікаво — мрія кожного школяра. Допитливі учні, які з нетерпінням чекають уроку та мотивують вчителя до підготовки різноманітних творчих уроків — мрія кожного педагога.

Джерело.


Повернутись вверх