facebook

Чому не вистачає грошей на виплату зарплат вчителям?

В Україні з листопада можуть розпочатися проблеми з виплатами бюджетникам, якщо США не приймуть пакет фінансової допомоги, про це пише The Wall Street Journal.

Ймовірні проблеми з виплатами бюджетникам пов’язані з тим, що Конгрес США унеможливив допомогу Україні із закону про тимчасовий бюджет.

Напередодні голосування Ентоні Блінкен попереджав лідера сенатської меншини Мітча Макконнелла, що Україна зіткнеться з “серйозним економічним та політичним шоком” у розпал контрнаступу, якщо Конгрес припинить допомогу Україні.

Сполучені Штати та інші країни-донори фактично виплачують зарплати 150 тис. українських державних службовців та понад півмільйону вчителів, професорів та шкільних працівників, а також фінансують українські державні витрати – від охорони здоров’я до житлових субсидій.

Зазначається, що український Мінфін очікував на потенційні затримки з фінансуванням і має ресурси для покриття потреб бюджету на жовтень. Але вже після листопада уряду може знадобитися скорочувати витрати, у тому числі із зарплат, або доведеться брати нові кредити.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) може у жовтні відправити $1,15 млрд через програму Світового банку, але за умови, що Україна доведе, що вона “належно витратила попередній переказ.

 

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

Джерело.


Повернутись вверх