facebook

Вчителі для якісної освіти: Глобальна необхідність боротьби з нестачею вчителів

Вчителі для якісної освіти: Глобальна необхідність боротьби з нестачею вчителів

Інформує Всеосвіта.

Повідомлення від Пані Одрі Азуле, Генеральний директор ЮНЕСКО, Пан Гілберт Ф. Хунгбо, Генеральний директор Міжнародної організації праці, Пані Кетрін Рассел, виконавчий директор ЮНІСЕФ, Пан Девід Едвардс, генеральний секретар Міжнародної освіти до Всесвітнього дня вчителя 5 жовтня 2023 р.

Головне питання на порядку денному у ЮНЕСКО до Всесвітнього дня вчителя: як зупинити скорочення числа вчителів та які заходи слід вжити для залучення людей до професії вчителя по всьому світу. З метою підвищення престижу професії вчителя та демонстрації її цінності в ході заходів було проаналізовано проблеми та надихаючі методи залучення, утримання та мотивування вчителів та педагогів. Також були розглянуті способи вираження визнання та активної підтримки вчителів у сфері освіти, на рівні суспільства, спільноти та сім’ї.
Послання з метою підвищення престижу професії вчителя (unesdoc).

«Краще за тисячу днів старанного навчання — один день із чудовим учителем» — Японське прислів’я.

Якщо ми хочемо досягти Цілей сталого розвитку до 2030 року, досягнення справедливої та якісної освіти, нам потрібні відповідні та інноваційні педагогічні методи, які готують сучасних учнів до трансформації, необхідної суспільству, що швидко змінюється. Вчителі є одним із стовпів, від яких залежить ця трансформація.

Чтайте також:  Вчителів треба переконувати працювати по-новому: освітянин розповів, у чому проблема педуніверситетів в Україні

Дослідження неодноразово виявляли, що вчителі є єдиною найважливішою основою на рівні школи для покращення результатів учнів. Центральне значення вчителів для майбутнього освіти було підтверджено на Саміті Організації Об’єднаних Націй з питань трансформації освіти минулого році, кульмінацією якого стало створення Групи з питань професії вчителя. Увага до вчителів є своєчасною, оскільки зараз світ стикається з гострою глобальною нестачею педагогічних кадрів.

Згідно з нещодавно оприлюдненими даними ЮНЕСКО та Teacher Task, на півдорозі до Цілей сталого розвитку в усьому світі ще потрібно найняти 44 мільйони вчителів, щоб задовольнити потреби загальної початкової та середньої освіти до 2030 року, причому 15 мільйонів з них потрібні в країнах Африки на південь від Сахари. Сільські, маргіналізовані та вимушено переміщені громади часто стикаються з хронічною нестачею кваліфікованих вчителів.

Фундаментальною причиною цієї глобальної нестачі є зменшення довіри до професії вчителя, що перешкоджає найму нових вчителів і призводить до високого рівня відтоку серед тих, хто працює, особливо протягом перших трьох-п’яти років після вступу на роботу. Як правило, вчителі можуть розраховувати на нижчу оплату праці, ніж якби вони брали участь в інших професіях, які вимагають подібного рівня кваліфікації, і водночас виявляють, що вони все більше перевантажуються додатковими обов’язками та адміністративними завданнями. Через ці погані умови праці викладання часто сприймається негативно як «професія останньої інстанції», а вчителі не отримують визнання та статусу, на які вони заслуговують.

Чтайте також:  Відправити на карате не вихід, треба ламати всю систему: що робити батькам, чиїх дітей цькують у школі

У доповіді Міжнародної комісії з питань майбутнього освіти «Переосмислення нашого майбутнього разом: новий суспільний договір про освіту» рекомендує переосмислити професію вчителя як професію співпраці. Для цього важливо змінити те, як ми сприймаємо вчителів: їх слід цінувати як ключових учасників оновлення суспільного контракту на освіту. Вчителі навчаються все життя, каталізатори змін, творці та фасилітатори знань, а також наставники, які залучають учнів і підтримують їх у розумінні складних викликів і реалій нашого сучасного світу.

У Всесвітній день вчителя, ми відзначаємо важливу роль вчителів і велике значення подолання глобальної нестачі вчителів. Ми закликаємо країни посприяти, щоб викладання всюди перетворилося на більш привабливу та цінну професію, де вчителів цінують, їм довіряють та отримують відповідну підтримку для задоволення потреб кожного учня. Необхідно вжити сміливих дій, якщо ми хочемо повернути нинішній спад і успішно збільшити кількість учителів.

Джерело.


Повернутись вверх