facebook

Запровадження змішаного навчання у школі: головні складові успішного процесу

Чітка та правильна організація змішаного навчання допоможе створити необхідні умови для ефективного здобуття знань.

Ситуація з пандемією у всьому світі та й в Україні триває. Постійні зміни в робочому графіку і навчанні не дають нам чіткого розуміння, чого чекати від COVID-19. Кожна сфера нашого життя наразі стикається зі складними викликами, зокрема і сфера освіти.

Новий навчальний рік розпочався в усіх містах України по-різному: дехто нарешті сів за парти, а дехто залишився вдома, перед екраном комп’ютера. В умовах загальнонаціонального карантину одним з актуальних форматів навчання стало змішане. Його основний плюс полягає у поєднанні офлайн- та онлайн-освіти.

Змішане навчання є гнучким для всіх учасників процесу: розвиває в учнів проактивний підхід до навчання, спонукає до самостійного опрацювання матеріалу та розвиває індивідуальність.

Організовувати процес такого навчання доволі складно, над цим слід добре попрацювати. Досягти ефективних результатів допоможуть 10 найважливіших складових змішаного навчання, які обов`язково стануть вам у пригоді.

ПЕРЕВЕРНУТИЙ КЛАС

Такий підхід допоможе учням стати більш самостійними. Попередні знання та потрібну інформацію учні отримуватимуть з підручників, навчальних матеріалів, інтернету. Процес засвоєння знань і навичок на практиці вчитель змодерує в школі.

Важливо, щоб усі діти мали рівні можливості доступу до цифрових технологій.

Чтайте також:  У Міносвіти розповіли про підвищення зарплати вчителів вже з квітня...

РОЗШИРЕНЕ ПОНЯТТЯ “УРОКУ”

Навчальний процес не обмежується лише уроком. Учень вчиться розподіляти час і домовляється про співпрацю з учителем, однокласниками тощо.

НОВИЙ ПІДХІД ДО РОЗКЛАДУ ЗАНЯТЬ

Змішане навчання передбачає прихід дітей до школи у визначені дні. В ці дні можна зробити довші уроки й попрактикуватися у групах. Варто врахувати, що молодші учні потребують більшої взаємодії із вчителями.

ДОСТУП ДО ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА НАДІЙНОГО ІНТЕРНЕТУ

Всі учасники освітнього процесу повинні мати рівний та надійний доступ до інтернету та онлайн-інструментів. Вебплатформи, якими користуватимуться вчителі, мають відповідати віку дітей та бути доступними для учнів з особливими освітніми потребами.

АВТОНОМІЯ ПЕДАГОГІВ

Автономія вчителів можлива лише за умови довірливих стосунків між педагогами та керівництвом школи. Вчителі повинні мати свободу і гнучкість самостійно визначати поточні види роботи, складати графік, адже змішане навчання вимагає ухвалювати швидкі рішення.

ПРОЗОРІСТЬ ПЛАНУВАННЯ

Школам рекомендовано розбити навчальний рік на менші етапи: наприклад, не семестри, а модулі. Учні під час змішаного навчання повинні знати, де у приміщенні школи та на онлайн-ресурсах вчитель розміщує розклад, план занять, завдання та цілі уроку. Всі ці складові повинні бути прозорими та доступними.

СПІВПРАЦЯ ІЗ БАТЬКАМИ

У змішаному навчанні дуже важлива співпраця з батьками. Значну частину часу діти навчатимуться поза межами школи, тому необхідно чітко визначити, чи можуть і хочуть батьки бути залученими до цього.

Чтайте також:  "Проводьте час якісно". Три приклади з життя, які спростовують популярний метод виховання дітей

ЗРОЗУМІЛА СИСТЕМА ОЦІНЮВАННЯ ЗДОБУТКІВ УЧНІВ

Система оцінювання у змішаному навчанні має три складові: постійне оцінювання вчителем та самооцінювання учнями, підсумкове оцінювання вчителем та підсумкове оцінювання школою. Оцінювання може бути різноманітним: слід поєднувати індивідуальні оцінки з оцінюванням групової роботи й командних проєктів. Оцінювання здійснює або вчитель, або онлайн-інструмент.

ВИДІЛЕННЯ ЧАСУ ДЛЯ ЖИВОГО ДІАЛОГУ

Формат змішаного навчання передбачає більше дистанційної роботи для вчителя та учня. Важливо надавати пріоритет живому спілкуванню чи діалогу тоді, коли діти й вчителі перебувають у стінах школи. Особливу увагу слід звертати на теми психологічного добробуту школярів.

РОЗШИРИТИ ПОНЯТТЯ “ШКІЛЬНЕ ПРИМІЩЕННЯ”

“Урок у класі” не слід сприймати буквально. Замість класу школа може використовувати приміщення бібліотеки, актової зали, спортивного майданчика чи шкільного подвір’я.

Джерело.


Повернутись вверх