facebook

В Раді хочуть скасувати заочну і вечірню форми освіти: деталі новації

В Раді хочуть скасувати заочну і вечірню форми освіти: деталі новації

В Україні народні обранці виступають за скасування можливості набору вступників на здобуття ступенів вищої освіти бакалавра й магістра на вечірню та заочну форми навчання.

Це прописано у відповідному законопроєкті №10092, розповів очільник парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

За його словами, проєкт закону регулює питання вступу до вищих навчальних закладів у 2024 році та складання державної підсумкової атестації (ДПА).

Так, наступного року вузам запропонують орієнтуватись на дистанційну та дуальну форму здобуття вищої освіти. Проте зміни не торкнуться студентів, які вже навчаються на вечірній формі та заочно.

“Ми пропонуємо більше не проводити набір на заочну та вечірню форми навчання, натомість розвивати дистанційну і дуальну форму здобуття освіти поряд з очною. Всі, хто вже навчаються за цими формами – будуть продовжувати до закінчення навчання”, – зауважив нардеп.

Відповідний законопроєкт направили на розгляд Комітету. Авторами ініціативи виступили нардепи Сергій Бабак, Георгій Мазурашу та Олена Лис.

Також народний депутат зазначив, що цього року ДПА скасують для всіх учнів, крім чотирикласників, які братимуть участь у пілотному ДПА (дві тисячі дітей).

Чтайте також:  Вищу освіту чекають зміни: Рада прийняла закон

За законопроєктом, цьогоріч конкурсний відбір до вузів має відбуватися за результатами ЗНО 2021 року чи вступних випробувань 2022-2024 років (НМТ), проведених з використанням творчих конкурсів (фізичних здібностей).

У 2024-му НМТ включатиме обов’язкові предмети: українська мова, математика, історія України; предмет на вибір: фізика, хімія, біологія, іноземна мова, географія, українська література.

“З міркувань безпеки вступників та працівників закладів освіти, пропонується продовжити у 2024 році практику проведення вступних випробувань в електронному форматі з використанням організаційно-технологічних процесів зовнішнього незалежного оцінювання для конкурсного відбору на навчання у закладах фахової передвищої, вищої освіти”, – додали ініціатори документа.

Джерело.


Повернутись вверх