facebook

Моя донька має право заходити до школи без маски: батько називає карантинні обмеження незаконними

Вимога носити маску в школі та не відвідувати заклад освіти батькам є незаконною.

Новий навчальний рік розпочався по-новому. Тепер до школи учні повинні заходити через окремі входи виключно у масках (окрім учнів 1-4 класів), користуватись антисептиками, а вчителям та іншим працівникам закладу освіти вимірюватимуть температуру. До таких вимог дехто з освітян та батьків поставились досить скептично. У мережі щоразу з’являються дописи із гучними заголовками про порушення прав дітей, вчителів та батьків.

Хтось намагається знайти “лазівки” у Постановах, якими керуються заклади освіти, а інші доводять свою правоту, посилаючись на закони України. Наприклад, Ярослав Косарев, мешканець Запоріжжя, розпочав навчальний рік з боротьби за права своєї дитини, яка навчається у середній школі №103. На власному youtube-каналі пан Косарев вирішив розповісти, у чому причина конфлікту, чому рекомендації МОЗ є незаконними та як відстояти свої права.

Ярослав Косарев та його донька (фото з особистої сторінки у фейсбук)

Хто маю рацію, а хто винен? Причини конфлікту

Чотири дні тому Ярослав Косарев опублікував першу частину відео, в якому розповів про інцидент у школі. За його словами, керівництво закладу освіти не пустило батька та його доньку до школи без маски. Але така вимога є незаконною, бо це порушення прав дитини. Не задоволений батько ще кількома речами: вхід до закладу організований лише через один бічний вхід із вузьким проходом, учні повинні на перерві одягати маски й користуватися антисептиками, ходити коридором необхідно вздовж стіни.

Якби ціллю керівництва була турбота про здоров’я учнів, то вони не групували б дітей в загальний натовп, і не запускали їх через один вхід вузьким проходом. Ходіння вздовж стіни жодного стосунку до здоров’я не має. Чомусь у школі діє ультиматум – або заходиш у масці та вчишся, або не потрапляєш до закладу, – розповів пан Косарев.

Керівництво школи пояснює батьку, що вони керуються виключно Постановою №50 від 22.08.2020 року: “Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19​)”.

Ми виконуємо Постанову №50, згідно з якою батькам не можна перебувати у школі, тим паче без маски. Постанова діє в умовах надзвичайної ситуації. У зв’язку з тим, що зараз пандемія коронавірусу, в законодавство вносяться певні обмеження, – відповіла батькові Валентина Ганзуленко, заступниця директорки.

Ярослав Косарев вважає, що карантин і всі рекомендації МОЗ є незаконними, й ось чому: у 2017 році Кабмін ліквідував Держсанепідслужбу, а в лютому 2020 року було відновлено посаду головного державного санітарно-епідеміологічного лікаря (але не всю службу СЕС), яку очолив заступник Міністра охорони здоров’ Віктор Ляшко. Карантин в Україні теж був введений незаконно, переконує керівництво пан Косарев.

Чтайте також:  "Немає поганих армій, є погані полководці": Лікарчук заступився за вчителів, яких звинуватили у провалі НУШ для 5-7 класів

Про незаконність дій уряду раніше зазначав Віталій Журавський, правознавець та політичний діяч:

З 6 квітня діє ціла низка заборон. Відповідно до статті 33 Конституції України кожному гарантується свобода пересування. Обмеження можуть бути лише за умов введення воєнного чи надзвичайного стану. Оскільки останній не оголошений, то всі заборони щодо обмеження свободи пересування, введені Кабміном, незаконні.

Наступного дня Ярослав Косарев звернувся до директорки школи з проханням зареєструвати заяву, в якій батько вимагає заборонити проводити над його донькою будь-які медичні чи психологічні маніпуляції, вимагати одягати маску, вимірювати температуру тощо. Дитина повинні вчитись, і в неї є на це право.

А що буде далі?

Батько продовжує розповідати про боротьбу з керівництвом школи, й не опускає руки:

Дирекції начхати на здоров’я дітей! Усіх запускають через бічний вхід, центральний тримають відкритим. Заходи, які пов’язані із носінням маски не мають жодних законних підстав. Директорка школи вводить в оману батьків, що їм заборонено відвідувати заклад і знаходитись у школі. Вимога носити маску також є незаконною, – написав Ярослав Косарев.

Конфлікт з дирекцією школи сягнув піку, і керівництво викликало поліцію. Батько написав заяву, однак завершиться ця боротьба – поки невідомо.

Джерело.


Повернутись вверх