facebook

Скасування доплат та підвищень зарплат вчителям неприпустиме: Профспілка висловлює протест

Від таких рішень найбільше постраждають висококваліфіковані педагоги, які мають право на підвищені ставки заробітної плати за педагогічні звання.

Як стало відомо, Міністерство освіти і науки України, без погодження з освітянською громадськістю, розробило проєкт концепції реформування оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників.

Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України 2 вересня цього року було озвучено пропозиції ревізувати норми Законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» й скасування низки постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників.

Профспілка спрямувала листи до Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України та Міністерства освіти і науки України, у яких заявляє про неприпустимість внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про освіту» щодо встановлення посадового окладу педагогічного працівника найнижчої кваліфікації на рівні 4 прожиткових мінімумів лише за умови фінансової спроможності.
Відповідно до статті 78 закону «Про освіту» фінансування галузі освіти має бути забезпечено державою на рівні не менше 7% ВВП, а фактичне вираження так званої фінансової спроможності щороку зменшується, і у 2020 році відповідає 5,6 – 5,7%.

Такі пропозиції засвідчують про наміри згортання законодавчо встановленої зарплатної гарантії педагогічним і науково-педагогічним працівникам. Гарантія була зазначена в частині 2 статті 61 закону «Про освіту», а саме відповідності мінімального посадового окладу педагогічного працівника розміру 3 мінімальних заробітних плат, а науково-педагогічного працівника – на 25% вище.

Чтайте також:  Реформа профільної середньої освіти: на що очікувати учням?

Є неприпустимим реформування оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників у 2021 році, шляхом скасування постанов Кабінету Міністрів України від 22.01.2018 № 22 про підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних працівників на 10% та від 23.01.2019 № 36 – посадових окладів науково-педагогічних працівників на 11%, особливо в сучасних умовах всесвітньої пандемії, бо це є зниженням рівня заробітної плати.

Такими ж невиваженими Профспілка визнає наміри Міністерства запровадити виплату надбавки за престижність педагогічної праці вчителям, викладачам та іншим педагогам в розмірі 15% посадового окладу (ставки заробітної плати) замість її виплати у сьогоднішніх максимальних розмірах 30%, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 373.

Профспілка висловлює протест проти ревізії статті 24 закону «Про повну загальну середню освіту» з намірами скасувати всі підвищення та доплати вчителям та іншим педагогічним працівникам, окрім класного керівництва, перевірки навчальних робіт учнів та доплат за наукові ступені та вчені звання.

Від таких рішень найбільше постраждають висококваліфіковані педагоги, які мають право на підвищені ставки заробітної плати за педагогічні звання, а також надбавки за почесні звання.

Профспілка вимагає від владних структур недопущення такої реформації оплати праці педагогічних, науково-педагогічних працівників та відкликання міністерством цієї концепції реформування оплати праці.

Чтайте також:  Пишуть твір на 2-3 речення, але це треба прийняти. 24-річна вчителька назвала проблеми сучасних школярів, які "живуть" у ґаджетах

Профспілка наголошує, що прийняття таких невиважених та негативних рішень не збігається з намірами та політикою Президента України підвищити рівень матеріального становища усіх громадян, що було підтверджено нещодавніми рішеннями про збільшення мінімальної заробітної плати.

Джерело.


Повернутись вверх