facebook

Знання погіршилися: названо предмет, з яким в українських школярів катастрофа

Знання погіршилися: названо предмет, з яким в українських школярів катастрофа

Показало цьогорічне НМТ

В українських учнів виникли складнощі з розв’язанням типових задач з математики.

Аналіз виконання завдань Національного мультипредметного тесту у 2023 році вказав на необхідність вдосконалення процесу вивчення математики та підготовки до тестів.

Pезультати НМТ-2023 повідомили у Офіційному звіті Українського центру оцінювання якості освіти.

Там також зазначили, що

Статистичні показники завдань НМТ дещо погіршилися порівняно з відповідними показниками завдань ЗНО попередніх років.

У звіті наводиться приклад:

  • Завдання на визначення нуля функції за наведеним рисунком у 2020 році виконали більше двох третин учасників / учасниць, а цьогоріч – менше половини.
  • Завдання з короткою відповіддю на перевірку фінансової грамотності учасників / учасниць, що передбачало знаходження відсотків від числа, у 2020 р. виконали 60 % тестованих, а цьогоріч аналогічне завдання з вибором правильної відповіді з п’яти запропонованих – лише 53,6 %.
  • Завдання з розгорнутою відповіддю на побудову осьового перерізу циліндра та визначення кута між діагоналлю цього перерізу й площиною основи у 2021р. виконали більше 40 % учасників / учасниць, а у 2023 р. лише 38 % правильно визначили утворення циліндра як результат обертання квадрата навколо його сторони.

Також у звіті вказано, що найбільші складнощі в учасників викликало завдання із комбінаторики, у якому потрібно було визначити кількість варіантів формування комплекту книг для переможця олімпіади, використавши комбінаторне правило множення та двічі формулу для обчислення кількості комбінацій.

Чтайте також:  За які порушення учасника НМТ позбавлять права стати студентом

 Правильну відповідь надали лише 12,7% тестованих.

І це при тому, що цьогоріч учасники тестування мали змогу користуватися довідковими матеріалами, що містили основні формули з алгебри і початків аналізу та геометрії.

Проте результати виявилися гіршими за показники попередніх років.

Джерело.


Повернутись вверх