facebook

Про організацію навчання дітей, що перебувають за кордоном: відповіді на основні питання

Про те, як організувати навчання українських дітей, які зараз перебувають за кордоном, йшлося на онлайн-нараді з директорами закладів загальної середньої освіти Львівської області. Нарада відбулася 5 вересня.

Серед низки актуальних питань, що стосуються організації навчального процесу у 2023/2024 навчальному році, зокрема йшлося про організацію навчання в українських школах дітей, які на цей час перебувають за кордоном.

Суть проблематики окреслив директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска. За його словами, в Україні почала спостерігатись негативна тенденція, особливо у великих містах, коли школи відмовляються від тих учнів, які зараз перебувають за кордоном. Зокрема, у школах таким учням та їхнім батькам радять писати заяви про припинення навчання.

Як на цю негативну практику відреагувало Міністерство освіти і науки? Воно видало наказ та рекомендувало кожному регіону визначити 5 шкіл, у яких будуть навчатися ті учні, які є за кордоном.

Але наскільки реалістична така рекомендація? «У нас закордоном перебуває від 500 тис. до 1 млн наших учнів. І от ми створимо в Україні таких 100 шкіл і, припустимо, що на кожну з них припаде однакова кількість учнів. Тоді вийде, що від 5000 до 10 000 учнів мали б навчатися в одній такій школі. Чи хтось з нас може уявити таку школу? Це буде складно. Крім цього, багато учнів навчаються дистанційно у своїх школах, бо звикли до учителів, мають друзів і це середовище тримає їх ментально в Україні. Відтак є великий шанс, що вони повернуться.

Натомість намагання скерувати їх у визначені 5 шкіл може підштовхнути їх до розриву з близьким середовищем. Тобто, таким рішенням ми можемо виштовхнути наших учнів з україномовного простору і з України загалом», – зазначив Олег Паска.

Чтайте також:  В Україні пропонують починати шкільну освіту з 3-5 років

 

Чому важливо, щоб учні, які тимчасово перебувають за кордоном, продовжували вчитися у своїх школах? Вони тримаються за своїх друзів, за середовище, за вчителів, вони тримають зв’язок з Україною, зі своєю Батьківщиною. Після перемоги вони зможуть повернутися в рідну країну і вступити у ЗВО чи заклад професійної освіти вдома. І тому ми повинні дуже зважено підходити до таких речей, – підкреслив Олег Паска.

Також він наголосив, що в Україні діє Закон про повну загальну середню освіту, який ніхто не скасовував. Отож, треба дуже зважено і мудро підходити до виконання як наказу МОН, так і чинного законодавства. Це потрібно робити так, щоб учень залишався ментально в Україні та з Україною.

Відтак Олег Паска звернувся до керівників шкіл області:

«Прошу зробити все для того, щоб тих дітей, котрі перебувають за кордоном, тримати на зв’язку, щоб вони залишались в освітньому україномовному середовищі. А якщо у тій чи інші школі вже повна безвихідь, то пам’ятаймо що у Львові є Українська дистанційна школа, де організовано якісне дистанційне навчання, і обласний науковий Ліцей “Львівський” Львівської міської ради, який має кількарічний досвід навчання у форматі екстернату дітей з української діаспори».

«Дуже важливо утримати наших дітей в українському середовищі. На мою думку, це один із найважливіших викликів у цьому навчальному році, поруч із безпековою складовою», – сказав Олег Паска.

Чтайте також:  "Що діти мають навчитися з занурення в багнюку?" В мережі виникла дискусія через відео з дитячого садка Данії

Начальниця відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи Ірина Сислюк окреслила найбільш запитувану проблематику навчання дітей, що тимчасово перебувають за кордоном, в українських школах.

Перше:

Міністерство освіти і науки затвердило у травні цього року (Наказ від 15 травня 2023 року №563) методичні рекомендації щодо окремих питань здобуття освіти в закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану.

Зокрема, у цих рекомендаціях можна знайти відповідь на питання, яку форму навчання обрати для дітей, які навчаються очно за кордоном. Отже, можна обрати дистанційну або індивідуальну форму навчання. Щодо останньої, то найбільш доречними є сімейна форма навчання або екстернат.

Друге:

Обираючи форму навчання, слід керуватись різними положеннями щодо організації освітнього процесу. А саме, якщо йдеться про дистанційну форму навчання, то треба керуватись Положенням про дистанційну освіту, що його МОН його затвердило Наказом №1125 від 8 вересня 2020 року.

Коли ж йдеться про індивідуальну форму навчання, то тут слід звертатись до відповідного положення в редакції Наказу МОН №905 від 10 липня 2019 року.

Третє:

Якщо дитина перебуває на території України, то вона не може бути одночасно зарахована до двох закладів загальної середньої освіти, це чітко вказано у згаданому Наказі № 563.

Четверте:

Дитина навчається у закордонній школі і записалась на дистанційне навчання в українську, але торік не вийшла на зв’язок. Відраховувати чи ні?

Тут нема чіткої відповіді. Рекомендовано утриматись від відрахування і зберігати особові справи та результати оцінювання за попередні роки.

 

Але що робити далі?

Чтайте також:  "Вам потрібна школа чи освіта?" Відставання сільських учнів, роль майбутніх ліцеїв і те, для чого вчити таблицю множення

Тут Ірина Сислюк навела конкретний приклад: «Дзвонить директор, дитину залишили у школі, але записати її на повторний курс ми не можемо, бо для цього потрібна заява батьків, з котрими нема зв’язку. На підставі чого ми можемо перевести у наступний клас? На підставі рішення педагогічної ради (Наказ 563). А як бути з оцінюванням? У тому ж Наказі сказано: оцінювання можна провести до початку навчання або у першому семестрі наступного року. Не поспішати відраховувати, треба дати дитині останній шанс і спробувати сконтактуватись із батьками».

П’яте:

Діти, які навчаються за кордоном і у наших школах (дистанційно чи індивідуально) – мають подвійне навантаження. Тому слід оптимізувати освітній процес. Відтак, Наказом МОН 1014 від 18 серпня 2023 року затверджено типову освітню програму для навчання дітей, які виїхали з України внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації й здобувають освіту одночасно у закладах країни перебування та України.

Цим Наказом передбачено вивчення в наших школах тільки тих україномовних предметів, які діти не вивчають за кордоном. Зокрема, затверджено типові навчальні плани для початкової та базової школи й для 9,10 і 11 класів.

Також Наказом дозволяється зараховувати оцінки з тих предметів, які дитина вивчала за кордоном, і коли навчальні програми збігаються.

Підбиваючи підсумок, Ірина Сислюк наголосила, що Міністерство освіти і науки України вже напрацювало нормативно-правову базу щодо навчання в українських школах дітей, що перебувають за кордоном, однак коли постають суперечливі питання, то слід звертатись до департаменту освіти і науки Львівської ОВА.

 

Джерело.


Повернутись вверх