facebook

Дотримання прав дітей в школі: опитування

Опитування серед батьків показує, що в українських школах є проблеми з дотриманням прав дітей.

Центр прав людини ZMINA провів онлайн-опитування серед батьків щодо порушення прав дитини в школах. В опитуванні, що тривало з 25 липня по 2 серпня, взяли участь 223 батьків.

Більш ніж половина респондентів відповіли, що вони постійно стикаються з порушеннями прав дитини. 27% зазначили, що таке траплялося раз чи два.

За результатами опитування, найчастіше в школах трапляється психологічне насилля – крики, образи, погрози. Цей варіант обрали 57,8% респондентів. Половина батьків також стурбована неналежним станом приміщень, де навчаються чи перебувають їхні діти. А 30,5% опитаних відзначили неналежний стан туалетів в школах – відсутність окремих кабінок та замочків, відсутність туалетного паперу, мила, теплої води тощо.

48% респондентів виділили неякісне надання освітніх послуг. Зокрема, йдеться про погане викладання предмету вчителем, заниження оцінок тощо. З булінгом з боку педагогів або інших дітей стикалися 47,1% опитаних.

Батьки також відзначали проблеми з дотриманням базових потреб своїх дітей – на уроках не дозволяють пити воду або ходити в туалет. Такі заборони можуть призвести до проблем зі здоров’ям дітей та погіршення їхнього психологічного стану.
Результати опитування говорять, що в школі порушують і права батьків. Понад 60% опитаних стикалися з поборами та вимаганням грошей. Це, зокрема, вступні внески та наповнення благодійного фонду школи, гроші на навчальні посібники, ремонти, купівлю меблів, а також збори на подарунки педагогічним працівникам.

Чтайте також:  Діти не розуміють 40% почутого на уроках: опубліковано невтішну статистику щодо української мови в школах

Третина батьків зазначила, що їм забороняли або перешкоджали відвідувати навчальний заклад – класні кімнати, туалети тощо.

Стикаючись з порушеннями прав, понад 40% батьків зверталися до адміністрації зі скаргами, але робили це в усній формі. Письмово скаржилися лише 19,7% опитаних. Та водночас понад третина респондентів зазначили, що після скарг їм вдалося домовитися з адміністрацією на словах, але ситуація так і не змінилася. І лише в одному з десяти випадків вдавалося розв’язати проблему позитивно.

Водночас 13% опитаних зазначили, що вони не зверталися зі скаргами до адміністрації навчального закладу, бо боялися негативних наслідків для дитини. Дехто з опитаних стикалися з погрозами дітям після скарг та булінгом. А деякі батьки повідомили, що після намагань знайти шляхи вирішення конфліктних ситуацій, їм довелося перевести дитину в іншу школу через цькування.

Автори опитування підсумовують – батьків необхідно залучати до діяльності школи й формування партнерських стосунків. Має також існувати батьківський контроль, адже батьки теж мають право.

Джерело.


Повернутись вверх