facebook

Виховний план – необхідність сучасності чи пережитки минулого?!

Виховний план – необхідність сучасності чи пережитки минулого?!

Із впевненістю можу сказати, що сучасна школа по вуха застрягла у величезній кількості непотрібних паперів і виховний план це ще одна не потрібна річ в сучасній школі. Жодного актуального документа, який регулює це питання просто не існує.

Загальні засади ведення діловодства у школі містяться в Інструкції з діловодства у ЗЗСО. (Наказ МОН від 25.06.2018 № 676 «Про затвердження Інструкції з діловодства у закладах загальної середньої освіти»). Але в Інструкції з діловодства немає переліку обовʼязкової для закладів освіти ділової документації. Натомість є примірний перелік документів. На основі цього переліку заклад освіти формує номенклатуру справ.

Наказ МОН від 10.05.2011 № 423 «Про затвердження єдиних зразків обовʼязкової документації у загальноосвітніх навчальних закладах усіх типів і форм власності» не містить інформації про виховний план. Примірний перелік документів, які створюють під час діяльності закладів ЗСО, із зазначенням строків зберігання міститься у додатку до листа-розʼяснення МОН «Щодо застосування окремих положень Інструкції з діловодства у закладах загальної середньої освіти» від 03.10.2018 № 1/9-596. У ньому визначені лише два плани: річний план роботи закладу та робочий навчальний план закладу.

І звичайно ж Концепція НУШ (с. 19-20) ухвалена рішенням колегії МОН від 27.10.2016. «Ми пропонуємо вживати поняття «освіта», «освітній процес» в їх сучасному розумінні, що охоплює навчання, виховання і розвиток. Виховний процес буде невідʼємною складовою всього освітнього процесу… Виховання не буде зведено лише до окремих «занять із моралі». Виховання сильних рис характеру та чеснот здійснюватиметься через наскрізний досвід».

Чтайте також:  «ЯКИЙ ГРЬОБАНИЙ СОРОМ, шановні вчителі!», — Катерина Гольцберг

Джерело.


Повернутись вверх