facebook

9 порад для підвищення ефективності освітнього процесу НУШ в умовах війни

Попри всі реалії, пов’язані з війною, українські вчителі роблять все можливе, щоб учні мали змогу й надалі отримувати якісну освіту. І це не порожні слова, це справді титанічна праця! Педагоги гнучко адаптують формат проведення уроків відповідно до вимог безпеки, шукають дієві інструменти для навчання та психологічної підтримки школярів, налагоджують канали комунікації, які дозволяють бути на постійному зв’язку.

Наша команда завжди поруч з освітянами, тож ми розуміємо, як складно це робити в умовах невизначеності та форс-мажорних обставин. Саме тому ми проводимо Всеукраїнську інтернет-конференцію «Організація ефективного навчання: від викликів до можливостей», під час якої поговоримо про актуальні проблеми в освіті та шляхи їх подолання.

А ще ми підготували декілька порад, які допоможуть урізноманітнити проведення офлайн та онлайн-уроків та заохочуватимуть школярів до плідної роботи. Адже їхня мотивація до навчання є одним із головних показників якості освітнього процесу.

Розпочинайте урок із цікавого
Як привернути увагу школярів із першої хвилини уроку? Розпочніть його невимушено та захопливо! Наприклад, можна обрати певну новину або медіапродукт, який опосередковано пов’язаний із навчальним матеріалом, та запропонувати учням знайти зв’язок із темою заняття. Або ж попросити їх розповісти про свої плани на майбутнє чи навіть поділитися жартами або кумедними історіями. Гумор, обмін інформацією, творчість, співпраця дають чудову можливість налаштувати школярів на продуктивну роботу й створити комфортну психологічну атмосферу на уроці.

Бажаєте дізнатися більше про нестандартні способи проведення уроку та знайти джерела для натхнення школярів? Долучайтеся до виступу Любові Цукор «Навчання з вивертами: ідеї для проведення дистанційних занять»! Адже майстерний вихід за межі навчальної програми – це навичка кращих вчителів.

Використовуйте різні моделі навчання
Характерною рисою ефективного навчання є використання різних стратегій та методик. Навчання на основі запитів, проєктна діяльність, взаємонавчання, модель «перевернутого» класу дозволяють урізноманітнити освітній процес та залучити до роботи кожного учня. Наприклад, стиль «перевернутої» класної кімнати дає учням чудову можливість спілкуватися з учителем і ставити запитання протягом більшої частини їхнього навчального дня. Навчання на основі запитів, де вчитель діє більш як фасилітатор, а не як авторитетна особа, дозволяє реалізувати школярам власні освітні потреби, сприяє підвищенню мотивації та захопленню навчанням.

Чтайте також:  "Вам потрібна школа чи освіта?" Відставання сільських учнів, роль майбутніх ліцеїв і те, для чого вчити таблицю множення

Змінюйте середовище навчання
Проведення уроків у нетрадиційній обстановці допомагає школярам відвикнути від підказок звичного оточення і не залежати від них. Тож чому б не домовитись з колегами та провести урок математики у кабінеті іноземної мови чи біології? Або ж у випадку дистанційного навчання – обрати інший сервіс або змінити налаштування звичного інтерфейсу. Регулярна зміна місця навчання сприятиме зменшенню психологічної бар’єру щодо нового середовища та розвиватиме здатність пригадати матеріал у будь-якій обстановці. Особливо корисною ця стратегія буде для учнів старшої школи, які готуються до складання зовнішнього незалежного оцінювання.

 

Створюйте різний контент
Використання цифрових технологій є надзвичайно впливовим фактором на досягнення успіху в навчанні сучасних школярів. А в умовах дистанційного навчання без них зовсім не обійтись. Створити якісне навчальне середовище допоможуть різноманітні освітні продукти різних форматів. Наприклад, заздалегідь записані та розміщені у вільному доступі відео-уроки стануть у пригоді школярам, які не мають змоги бути присутніми на онлайн-занятті. Система управління віртуальним класом допоможе побудувати ефективну взаємодію з учнями та організувати майже повноцінний освітній процес. Добірка цікавих допоміжних засобів (відео, наочні посібники, навчальні ігри) додадуть інтерактивний та візуальний елемент під час опанування нової теми. А графічні резюме у вигляді ментальних карт, блок-схем та діаграм є дійсно ефективними засобами узагальнення та систематизації навчального матеріалу.

Бажаєте дізнатися про лайфхаки щодо організації цікавого та змістовного заняття? Долучайтеся до виступу Юлії Батури «Ефективний онлайн-урок без педагогічних блискіток»!

Чтайте також:  «Міністерство прямо закликало батьків до війни з учителями». — Ігор Лікарчук

Призначайте ролі
Більшість методів навчання включають групову роботу, але така діяльність не завжди є продуктивною. Адже зазвичай більшість школярів покладаються на однокласників, які здаються їм найбільш компетентними і здатними до розв’язування відповідної проблеми. Тож для підвищення ефективності навчання варто розробляти диференційовані завдання з урахуванням індивідуальних можливостей школярів і призначати окремі ролі для кожного учасника команди. Відчуття відповідальності за виконання певного кроку у груповій роботі заохочуватиме їх до активних дій.

Грайте та досліджуйте
Діти розуміють світ, якщо вони можуть вільно його досліджувати, творчо експериментувати та розв’язувати проблеми з урахуванням свого досвіду. А якщо дослідження проводиться у формі гри, від якої вони у захваті, їхня концентрація уваги підвищується до пікового рівня. Гра активізує їхню уяву та творчі здібності, заохочує перевіряти власні гіпотези, вигадувати ідеї та розвивати розуміння причин та наслідків. І навіть якщо вони зазнають невдачу з першої спроби, вони спробують ще раз подолати труднощі і поліпшити свій результат. Адже для них це лише гра!

Бажаєте дізнатися, як ефективно впроваджувати цю стратегію у навчання? Долучайтеся до виступу Вікторії Богданової «Підготовка уроків узагальнення наприкінці семестру із залученням методів гейміфікації»!

Відслідковуйте прогрес учнів
Як же виміряти ефективність навчання? Чи є показники ЗНО, ДПА, річних оцінок школярів обєктивним показником якості освіти? Ці результати надають лише сухі статистичні дані, які не можуть відобразити повну картину навчального поступу учнів. Прогрес навчання школярів є цілісною системою, яка, крім оцінок, має включати рівень мотивації та інтерес до вивчення предмета й враховувати їхні індивідуальні особливості та попередні досягнення. Тож під час проведення моніторингу не варто орієнтуватися на будь-які «встановлені» середні показники, які не враховують всі фактори впливу на успішність учнів. Адже ця інформація важлива не стільки для освітніх управлінців, скільки для самих школярів. Вони мають розуміти, у чому вони досягли успіху, над чим потрібно працювати та як покращити свої результати.

Чтайте також:  "Школа – це не прохідний двір". Ігор Лікарчук – про винних у провалі НУШ, заборону ґаджетів і штрафи для учнів за погану поведінку

Бажаєте дізнатися про точний, надійний інструмент для вимірювання ефективності навчання з мінімізованими похибками? Долучайтеся до виступу Олександра Козленка «Як виміряти ефективність навчання»!

Підтримуйте учнів
Під час офлайн-навчання вчителі щоденно бачать своїх учнів, спілкуються з ними, надають їм допомогу та підтримку. Але під час дистанційного навчання досить складно визначити психологічний стан кожної дитини, дізнатися про її страхи та занепокоєння. Аби сприяти їхній соціалізації можна проводити супервізії – невеликі групові навчальні заняття. Їх проведення дозволяє у спокійній обстановці встановити контакт зі школярами, пояснити будь-які заплутані моменти з лекцій чи практичних занять та оцінити їхній рівень розуміння навчального матеріалу. Також можна створювати групові проєкти, організовувати періодичні сеанси відеозвязку та робити маленькі «перерви» під час онлайн-уроків, щоб школярі мали змогу поспілкуватися між.

Бажаєте дізнатися більше? Долучайтеся до виступу Ірини Дядюшкіної «Відновлення ресурсного стану в кризових умовах»!

Взаємодійте з батьками
Зараз, як ніколи, батьки відіграють головну роль у навчанні своєї дитини. Адже саме вони допомагають школярам опановувати новий матеріал, виконувати домашнє завдання та надавати відповіді на їхні запитання. Тож надзвичайно важливо організувати ефективну двосторонню комунікацію з ними. Спілкуйтеся у месенджерах, розробляйте інструкції та рекомендації, які допоможуть їм розібратися з навчальною програмою та онлайн-сервісами, що використовуються в освітньому процесі.

Попереду на нас ще чекають складні часи. Але ми впевнені, що ми впораємось з усіма викликами та перемога буде за нами! Тож долучайтеся до нашої конференції, спілкуйтеся з колегами та ділиться досвідом! Тримаємо освітянський фронт разом!

 

Джерело.


Повернутись вверх