facebook

У студентів ноги підкосилися: можуть втратити право на відстрочку та отримати повістку

У студентів ноги підкосилися: можуть втратити право на відстрочку та отримати повістку

Хто зіткнеться з проблемами
Деякі категорії студентів підлягають мобілізації
Українські студенти, які навчаються у вищих навчальних закладах, мають право на відстрочення призову на військову службу під час навчання. Однак за певних умов, вони можуть втратити цю можливість. Про це розповіла адвокат Марія Левченко в Телеграм-каналі “Вертикаль”.

За словами адвоката, право на відстрочку від мобілізації втрачається, якщо студент самостійно подає заяву про своє бажання стати добровольцем та направляє його до ТЦК.

“Студент втрачає своє право на відстрочку від мобілізації за умови, що він самостійно пише заяву, що він хоче стати добровольцем і пише заяву до ТЦК та СП. Або якщо безпосередньо звертається до військової частини і йому підписують цей рапорт”, – каже адвокат.

Без додаткової заяви з боку студента, ТЦК та СП або військова частина надсилають повідомлення до ВНЗ, що студент був зарахований на військову службу, і відповідно цьому студенту надається академічна відпустка.

Також є процедура, за якої студент повідомляє навчальний заклад про свій відхід на військову службу, як додає Левченко.

Відповідно до законодавства, студенти, які навчаються за професійними (професійно-технічними), професійними вищими та вищими освітніми програмами, стажери-асистенти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денними або дуальними формами навчання, не підлягають призову на військову службу в період мобілізації.

Чтайте також:  "Це пережиток совка". Лікарчук на прикладі старшокласника з бородою пояснив, чому не треба повертати шкільну форму

Однак це правило не поширюється на студентів заочної форми навчання. Також варто зазначити, що повнолітні студенти іноземних вишів, які приїжджають до України, після цього не зможуть перетнути кордон, якщо вони є призовниками.

Важливо також відзначити, що право на відстрочку втрачається після закінчення бакалаврату, доки студента офіційно не зараховують на магістратуру (якщо він подав документи). Таке правило застосовується при вступі на аспірантуру.

Крім того, студент позбавляється права на відстрочку від мобілізації у разі відрахування із навчального закладу.

Джерело.


Повернутись вверх