facebook

Навчальне навантаження на викладачів ЗВО планують зменшити на 100-200 годин: новий законопроєкт

Навчальне навантаження на викладачів ЗВО планують зменшити на 100-200 годин: новий законопроєкт
Положеннями нового законопроєкту пропонується зменшити навчальне навантаження викладачів із 600 годин до 400-500 годин у рік, залежно від обсягу наукової роботи, яку здійснюють викладачі ЗВО.
Про це розповів Оксен Лісовий.
Мова йде про освітній законопроєкт 9600, який нещодавно зареєстрували у Верховній Раді.

«Така зміна наблизить нас до практики навантаження викладачів ЗВО у країнах ЄС, а також стимулюватиме наукову роботу в наших університетах. У разі, якщо викладачі зосереджуються суто на навчальній роботі, справедливо буде кваліфікувати їх як педагогічних працівників і не вимагати імітувати наукову роботу. Як правило, це викладачі-практики, які надають студентам актуальні професійні знання, а також викладачі іноземних мов, яким необов’язково проводити наукові дослідження.», — коментує Оксен Лісовий.
Також у ВР нещодавно зареєстрували ще один законопроєкт – 9601. У разі його ухвалення учені звання будуть присвоювати безспосередньо заклади своїм співробітникам, а інші заклади (за потреби) зможуть визнавати ці звання без втручання міністерства. Цим планують зменшити навантаження на МОН. До того ж він передбачає передання функції ліцензування освітньої діяльності від МОН до Державної служби якості освіти.
«Провідна функція міністерства – формування державної політики у сфері освіти і науки», — наголосив на актуальності таких змін міністр.

Чтайте також:  Вибір спеціальності та темпів навчання: які зміни чекають на ВНЗ після ухвалення нового закону

Джерело.


Повернутись вверх