facebook

Чи мають право батьки забирати дитину з укриття дитсадка під час повітряної тривоги: відповідь експерта

Чи мають право батьки забирати дитину з укриття дитсадка під час повітряної тривоги: відповідь експерта

Фахівці Українського інституту розвитку освіти продовжують надавати експертні відповіді на питання в рубриці «Запитати у Фахівця», створеної в рамках проєкту «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні», що реалізує ВГО “Асоціація працівників дошкільної освіти” у рамках СПІЛЬНО – програми Дитячого фонду ООН (UNICEF Ukraine).

У новому випуску головна спеціалістка відділу дошкільної освіти МОН Олена Швачова розповіла, чи мають право батьки забирати дітей з укриття під час повітряної тривоги та якими мають бути дії вихователя в такому випадку. Під час ефіру порушено питання:

  • чи може відповідальна особа за безпеку життєдіяльності дитини, особливі потреби або цивільний захист виконувати свої обов’язки, якщо не проходила навчання;
  • які є  вимоги на законодавчому рівні до облаштування укриттів

Фахівчиня наголошує, що батьки не можуть забирати дитину з укриття під час повітряної тривоги, а педагог, відповідно, не може відпустити її зі сховища навіть на прохання батьків. Крім того, учитель не має залишати інших дітей без нагляду й уваги.

Відповідно чинного законодавства передбачено кримінальну відповідальність за неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя й здоров’я дітей та за ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані. Тому педагогічні працівники повинні діяти винятково згідно з інструкціями, які затверджені наказом закладу освіти.

Чтайте також:  Що діти дошкільного віку мають знати про гроші. Інфографіка від МОН

Коли дорослі забирають дитину з укриття під час тривоги, вони наражають на небезпеку себе, дитину та педагога, що має покинути сховище, аби вивести дитину. Якщо батьки прибули до закладу освіти під час оголошення сигналу “Повітряна тривога”, вони мають право перебувати в укритті разом зі своїми дітьми поки небезпека не мине.

Джерело.


Повернутись вверх