facebook

Умови залучення педагогів до чергування в укриттях з 1 вересня и2023 року.

До освітнього омбудсмена надходять звернення щодо правомірності залучення працівників сфери освіти до чергування в укриттях, зокрема вночі.

Хочу зазначити, що під час дії режиму воєнного стану певні права громадян можуть бути обмежені відповідно до Конституції та чинного законодавства. Але надзвичайно важливо, щоб законні обмеження прав громадян, зумовлені умовами воєнного стану, відбувалися суворо у правовому просторі та з неухильним дотриманням чинного законодавства.
Аналіз законодавства показав, що засновники закладів освіти (балансоутримувачі) забезпечують готовність (утримання) захисних споруд до використання за призначенням.

Для обслуговування та експлуатації укриттів засновники закладів освіти мають створити формування (підрозділи) цивільного захисту з обслуговування захисних споруд або призначають осіб цивільного захисту, відповідальних за обслуговування та експлуатацію фонду захисних споруд.

Утворювати формування цивільного захисту в закладах освіти неможливо, адже у закладі освіти немає відповідних умов та техніки (про це докладно у тексті нижче), яка передбачена законодавством.

Відповідно до вимог Порядку утворення, завдання та функції формувань цивільного захисту, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2013 р. № 787, до складу підрозділів (формувань) цивільного захисту працівники суб’єктів господарювання призначаються на ДОБРОВІЛЬНІЙ основі. Тобто залучення до роботи таких підрозділів (формувань) можливо лише за згодою працівника.

Чтайте також:  Вчені виявили несподіваний зв'язок між популярністю в школі та тривалістю сну

Є певний перелік осіб, яких можуть залучити до цивільного захисту, про це докладно у дописі. З кожним працівником цивільного захисту укладається трудовий договір.

Водночас під час воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди. Тобто не додати до роботи педагога ще й чергування в укритті, а саме перевести на роботу з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою.
Переведення має бути оформлене відповідними документами.

Але переведенню та виданню документів має передувати створення відповідного формування цивільного захисту у певній громаді та включення цих працівників до такого формування.

 

Джерело.


Повернутись вверх