facebook

Для МОН важливо повернути процес навчання саме до очної форми

Для МОН важливо повернути процес навчання саме до очної форми

Для МОН важливо повернути процес навчання в Україні саме до очної форми.

Наразі в Україні тільки 9 тисяч закладів освіти з 13, які готуються до початку нового навчального року, облаштовані укриттями, тому не всі вони запрацюють від 1 вересня.

Про це заявив міністр освіти й науки України Оксен Лісовий.

“Наразі уряд України виділив півтора мільярда гривень на облаштування укриттів для підготовки до навчального року 2023-2024. І ми сьогодні маємо 75% шкіл, в яких облаштовані укриття різного рівня, різної якості. 75% шкіл облаштовано укриттями, але це не означає, що 75% дітей можуть повернутися до очного навчання”, – сказав Лісовий.

Він зазначив, що наразі для Міносвіти важливо повернути процес навчання в Україні саме до очної форми, однак зробити це можна лише за умови забезпечення безпеки під час навчального процесу.

“Ми повертаємося до очного навчання там, де діти будуть в безпеці. 75% шкіл з укриттями, але 65% дітей зможуть повернутися до очного навчання. Ми не повертаємо до очного навчання ті регіони, де є підвищені ризики, де йдуть активні бойові дії. Там навчання буде тривати в онлайновому форматі”, – пояснив міністр освіти.

Чтайте також:  "Які вазони треба ставити на підвіконня?" Колишній очільник УЦОЯО назвав сертифікацію вчителів "ганебним шоу"

Лісовий розповів, що найгірше підготовлені до початку навчального року заклади дошкільної освіти, які обладнанні укриттями трохи більше за 50%.

Водночас Міносвіти буде рекомендувати повернутися до очної форми навчання закладів вищої освіти.

“Це поки що рекомендація. Звичайно, з дотриманням усіх безпекових умов. Що стосується закладів вищої освіти, то здебільшого архітектура їх будівель дозволяє облаштовувати укриття. Але не завжди ці укриття дозволяють прийняти всіх студентів. І безумовно, ми розуміємо, що ситуація в Харківській, Чернівецькій областях, Житомирській, Волинській, Львівській – вона різна. Тому керівництво закладів вищої освіти буде ухвалювати рішення самостійно”, – прокоментував міністр.

Він зазначив, що 60% закладів вищої освіти обладнанні укриттями, але цього недостатньо, щоб повернутися до очної форми навчання.

Лісовий пояснив, що рекомендація надана передусім заради підвищення якості освіти у вишах. Другою проблемою в питанні повернення до очного навчання у ВНЗ є міграція викладачів, повідомив міністр.

“І ми також розуміємо, що це є однією з причин, чому багато закладів сьогодні, навіть маючи можливість обладнати укриття, однаково не готові повертатися до очного навчання”, – сказав він.

Міністр наголосив, що освіта є чинником розвитку громад. “Нормальне функціонування школи – це і про повернення громади до повноцінного життя, повноцінного функціонування, і про повернення людей до своїх робочих місць, тобто повернення людей до України в цілому. Тому що багато хто з батьків сьогодні продовжують залишатися за кордоном, бо не можуть в Україні забезпечити нормальне навчання для своїх дітей. І головне – це повернення до нормальної і якісної освіти”, – зазначив він.

Чтайте також:  У педагогічні університети зазвичай ідуть ті, хто нікуди деінде не зміг вступити, – Лікарчук

Міністр подякував Швейцарії, яка ініціювала підтримку українським громадам в облаштуванні шкільних укриттів. Зокрема, Швейцарія прагне допомогти громадам Полтавської, Одеської та Чернігівської областей. Швейцарія виділить приблизно 170 млн гривень для створення 25 освітніх хабів в укриттях.

Також Лісовий заявив, що наразі Україна веде переговори з Литвою щодо виділення 10 млн євро для облаштування укриттів у закладах освіти України.

“Є надія, що ми зберемо кошти на побудову укриттів. Бо на сьогодні нам все ще потрібно 3 тисячі укриттів. І загальна вартість бюджету – це понад 1 млрд доларів. І це ще залежить від того, які укриття ми будемо облаштовувати. Але ціна питання наразі – понад мільярд доларів”, – сказав він.

Джерело.


Повернутись вверх