facebook

Як педагогу правильно побудувати стосунки в класі з 1 вересня. Чотири типи стосунків в класі та як вчителю їх розвивати?

Стосунки у класі та атмосфера в колективі мають велике значення для академічних досягнень дітей. Учні, особливо підлітки, хочуть почуватися значущими у шкільній спільноті.

Тому педагогам варто зважати не лише на розвиток навчальних навичок, а й на побудову стосунків у класі. Які чотири типи стосунків є у класі? Та як учителю розвивати їх? Переклали для вас поради Наталі Лалагос, викладачки іспанської мови та керівниці програми підтримки для вчителів у школі на Гаваях, США.

Які типи стосунків є важливими у класі
Створення міцних стосунків у класі може стати запорукою успішного навчального року. Зазвичай взаємодія починається між учителем та учнем. Але це не єдині стосунки в класі, які варто враховувати та намагатися розвивати.

Які чотири типи важливих стосунків є у класі:

Ставлення вчителя до окремого учня: чи відчуває кожен учень, що вчитель бачить і знає його як особистість?
Ставлення вчителя до всього класу: як клас в цілому ставиться до свого вчителя, чи добре знає його, і якою є особистість цього вчителя для класу?
Від учня до учня: чи мають учні зв’язки між собою і чи знають вони одне одного як особистості?
Ставлення окремого учня до всього класу: чи має учень почуття приналежності до класу як єдиного цілого?
Наталі Лалагос порівнює клас із живою істотою, що має багато окремих частин. І всі вони повинні працювати разом. Тому всі типи стосунків варто враховувати задля спільного успіху.

Розгляньмо детальніше кожен тип.

Вчитель — окремий учень
Для того, щоб познайомитись ближче з окремими учнями та налагодити стосунки з кожним, варто проводити опитування. Для цього можна використовувати Google Classroom або писати індивідуальні листи учням.

Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

Проте важливішим навіть за саме опитування є змістовний підхід до відповідей дітей. Учні, а особливо старшокласники, сприймають як легковажність те, що вчитель не враховує їхні відповіді. І думають, що їхня думка не є важливою. Тому краще не запитуйте того, що не збираєтесь використовувати.

Для зворотного зв’язку коментуйте відповіді своїх учнів. Щотижня визначайте кількох дітей, з якими хотіли б поспілкуватись, та обговоріть з ними їхні успіхи.

Вчитель — весь клас
Окремий учень може мати не надто міцні або навпаки фантастичні стосунки з учителем. Проте стосунки всього класу з цим учителем можуть бути зовсім іншими.

«У мене був клас, із яким я не дуже добре ладнала. Але водночас у ньому було кілька дітей, з якими у мене були чудові стосунки. І наступного року вони знову вибрали мій предмет для вивчення. Ці учні могли б сказати, що я була надзвичайно милою і турботливою. Але також вони бачили, що я була розчарована у класі загалом, попри мої найкращі зусилля,» — розповідає Наталі Лалагос.

Як стосунки вчителя з окремими учнями, так і його стосунки з класом загалом мають вирішальне значення для того, щоб клас був зацікавленим протягом усього року.

Як побудувати тісні стосунки з усім класом

Спільно розробляйте норми для класу та регулярно просіть учнів про зворотний зв’язок. Діліться глобальними тенденціями в їхніх відгуках та розповідайте про зміни, які ви робите як учитель.

Розробіть систему балів для класу, яка заохочує взаємодію та дружню конкуренцію між класами. Щедро нараховуйте бали всьому класу, роблячи компліменти за конкретну поведінку.

Чтайте також:  Діти не розуміють 40% почутого на уроках: опубліковано невтішну статистику щодо української мови в школах

Публічно перепрошуйте за помилки та діліться своїми думками з учнями. Під час щотижневих зустрічей щиро висловлюйте свою вдячність і повагу до класу. Але при цьому будьте конкретними, наскільки це можливо.

Учень — учень
Важливо починати навчальний рік із колективного створення норм поведінки в класі, в яких йтиметься про взаємоповагу. Але лише правил недостатньо. Учні повинні відчувати, що вони знають одне одного. І що у них є спільні інтереси та приводи для радості. В яких може бути присутній учитель або це буде без його участі.

Важливо, щоб кожна дитина почувалася комфортно, розмовляючи з будь-ким у класі. Коли учні переживають радість і сміх разом, вони з більшою ймовірністю сприймають одне одного як членів команди. Тоді вони усвідомлюють, що можуть розраховувати на підтримку, і ризикувати стає не так страшно.

Як налагодити стосунки між окремими учнями

Влаштовуйте щотижневі кола для спілкування. Пропонуйте учням брати участь як у безглуздих, так і в серйозних розмовах. Наприклад, вони можуть розповісти свою найгіршу історію, що пов’язана з помилками або про те, ким вони захоплюються.

Формуйте невеличкі команди, у яких учні зможуть щось створити власними руками.

Запропонуйте дітям вести щоденне листування зі своїм сусідом по парті. А щотижня проводити певний самоаналіз та ділитися ним з кимось із класу.

Влаштовуйте ігри, в яких дітям потрібно поводитись безглуздо. Дозвольте їм прикидатись, що вони не хочуть цього робити, але не змінюйте правил гри.

Влаштовуйте ігри, в яких учасники точно будуть багато помилятись. Це допоможе знизити тривожність учнів.

Учень — увесь клас
Важливо, щоб діти відчували себе частиною чогось більшого, ніж вони самі, і мали бажання належати до групи. Для цього клас як група має робити речі, які викликають у конкретного учня бажання належати до нього. І класу потрібно розвивати свою ідентичність.

Чтайте також:  Менше говоріть, більше запитуйте. Як допомогти дитині адаптуватися в новому класі чи школі

«Я запитую в учнів: що означає бути на уроці іспанської у пані Лалагос? Хто ми разом? Що ми робимо спільно, щоб хотіти приходити сюди та бути частиною цього щодня?» — ділиться Наталі Лалагос.

Як побудувати стосунки окремого учня з усім класом

Створіть систему оцінювання та щедро нараховуйте бали за поведінку в класі. Це допоможе, якщо класи будуть змагатися між собою.

Проводьте збори, де обговорюйте сильні сторони класу та сфери, які варто покращити. Також організовуйте моменти, коли учні можуть оцінити весь клас. Наприклад, під час гуртків за інтересами.

Грайте в ігри, які вимагають співпраці, та пропонуйте дітям змагатися з іншими класами. Як учитель, висловлюйте вдячність учням свого класу за те, що вони роблять ваш день кращим.

Де знайти час?
«Я знаю, що багато хто з нас відчуває, як над головою висить нестача часу, навчальна програма та державне тестування. І тому ми можемо сказати собі: «Це звучить чудово, але де взяти час, щоб зробити все це?».

Я сама відчуваю цей тиск. Але якщо створення відчуття радості та визнання (коли нас бачать, знають і цінують) у класі буде в пріоритеті, ми отримаємо величезний результат. У нас з’явиться більше часу, ми зможемо ризикувати та заглиблюватися, а також отримаємо багато задоволення на цьому шляху,» — підсумовує Наталі Лалагос.

 

Джерело.


Повернутись вверх