facebook

В Україні суттєво змінюються ціни на навчання у вишах

В Україні суттєво змінюються ціни на навчання у вишах

В Україні триває вступна кампанія у 2023 році. Абітурієнти активно подають заяви у вибрані виші та коледжі.

У Держстаті інформували, що вища освіта в Україні торік зросла в ціні на 7,2%. Тобто умовний річний контракт на навчання у ЗВО вартістю 25 тисяч гривень мав подорожчати до 26,8 тисячі гривень.

Яка динаміка вартості навчання 2023

Динаміка 2023 року стане зрозумілою у вересні, коли Держстат врахує нові цінники українських вишів. Однак припускають, що подорожчання буде відчутним. У середньому ціни поповзуть угору на 10 – 20%. При цьому ціни на навчання у різних вишах можуть суттєво відрізнятися.

Наприклад, у Києво-Могилянській академії за навчання на певній спеціальності доведеться віддати більше – від 28% до 82%. У ЗВО Харкова вартість навчання майже не змінилася. Зростає в Україні і вартість навчання в магістратурі.

Якщо узагальнити пропозиції навчання за контрактом, вони перебувають у межах 27 – 120 тисяч гривень на рік. Орієнтовна середня вартість проаналізованих пропозицій — 49 тисяч гривень.

На зростання цін на навчання впливає підвищений попит. Адже чимало чоловіків призовного віку поспішають стати студентами і отримати відстрочку від мобілізації. Навіть ті, хто вже давно здобув диплом бакалавра, зараз охоче вступає до магістратури.

Чтайте також:  Вищу освіту чекають зміни: Рада прийняла закон

Джерело.


Повернутись вверх