facebook

Чи замінить система штучного інтелекту в найближчому майбутньому вчителів – Біл Гейтс. До чого вчителю слід бути готовим?

Білл Ґейтс, співзасновник Microsoft, вважає, що генеративні моделі штучного інтелекту, такі як ChatGPT, вже у найближчому майбутньому зможуть допомогти вчителями та працювати з учнями так само добре, як будь-яка людина.

Під час заходу ASU+GSV у Сан-Дієго, Ґейтс повідомив, що чат-боти зі штучним інтелектом, такі як ChatGPT, вже протягом наступних 18 місяців зможуть допомагати дітям навчитися читати та писати. “Це було б більш економним рішенням для багатьох знедолених батьків, які не можуть дозволити собі вчителя” – Ґейтс. Він вважає, що чат-боти на основі ШІ невдовзі стануть такими ж хорошими вчителями, як і будь-який репетитор-людина, і вони зможуть вести діалог, щоб допомогти учням зрозуміти їхні недоліки.

Кілька перспективних ініціатив у цьому напрямку вже існують, наприклад, проект Khanmigo, розроблений Khan Academy – віртуальний учитель на базі GPT-4 може полегшити вивчення математики, природничих і гуманітарних дисциплін учнями будь-якого віку.

Системи на основі штучного інтелекту мають величезний потенціал для трансформації освіти та покращення результатів навчання для учнів та студентів у всьому світі, але важливо обережно підходити до його впровадження, педагоги, політики та розробники штучного інтелекту повинні працювати разом, щоб створити майбутнє, де репетитори та віртуальні вчителі на базі штучного інтелекту будуть невід’ємною частиною освіти кожного учня.

Чтайте також:  Діти не розуміють 40% почутого на уроках: опубліковано невтішну статистику щодо української мови в школах

Незважаючи на потенційні переваги, існують також занепокоєння щодо етичних наслідків використання штучного інтелекту в освіті. Репетитори зі штучним інтелектом можуть зміцнювати певні упередження та стереотипи або використовуватися для моніторингу та контролю поведінки здобувачів знань. Іншим фактором, який викликає стурбованість, є вплив штучного інтелекту на ринок праці та можливість заміни вчителів-людей, функцією яких буде навчання учнів використовувати навчальні системи на основі штучного інтелекту.

Джерело.


Повернутись вверх