facebook

Крок до професійного росту: Учителі базової середньої освіти повинні сертифікуватися

Сертифікація вчителів базової середньої освіти: що потрібно знати

З 2019 року в Україні було запроваджено процедуру сертифікації вчителів початкових класів. Цьогоріч Міністерство освіти і науки України поширює сертифікацію на інші категорії педагогічних працівників, розпочавши пілотування процедур для деяких категорій учителів базової ланки середньої освіти.

Уже за тиждень учителі математики та української мови і літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти, зможуть зареєструватися для проходження сертифікації.

У пілоті братимуть участь по 500 вчителів математики та української мови і літератури. З 01 до 11 серпня 2023 року педагогічний працівник зі стажем педагогічної роботи не менш ніж два роки, який за основним місцем роботи працює на посаді вчителя математики чи вчителя або української мови і літератури, або української мови, або української літератури, матиме змогу зареєструватися для участі в сертифікації.

Водночас учителі, які працюють у закладах освіти за відповідним профілем за сумісництвом чи суміщенням, а також керівники та їхні заступники, які мають педагогічне навантаження з відповідних предметів у 5-6 класах, не зможуть узяти участі в сертифікації.

 

Радимо потенційним учасникам сертифікації заздалегідь ознайомитися з процедурою реєстрації й підготувати комплект реєстраційних документів, зокрема довідку із закладу освіти, де вони працюють за основним місцем роботи за відповідним профілем.

Чтайте також:  "Немає поганих армій, є погані полководці": Лікарчук заступився за вчителів, яких звинуватили у провалі НУШ для 5-7 класів

Нагадаємо: сертифікація складається з трьох етапів, що відбуваються послідовно один за одним, а саме із:

• незалежного тестування учасників сертифікації (УЦОЯО);

• самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності (ДСЯО);

• вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації (ДСЯО).

Першим етапом пілотної сертифікації вчителів базової середньої освіти – мовно-літературної та математичної освітніх галузей – буде незалежне тестування. На що потрібно зважати, готуючись до цього етапу, говоритимемо 26 липня о 15.00 з начальницею відділу сертифікації педагогічних працівників Українського центру оцінювання якості освіти Юлією Романенко під час прямого етеру на нашому YouTube-каналі.

Джерело.


Повернутись вверх