facebook

В якій сфері діяльності буде найбільше спеціалістів через 5-10 років, дослідження.

На ці та багато інших запитань дали відповіді наші спеціалісти, які активно досліджують питання майбутніх професій.

За даними Асоціації ІТ Ukraine у 2022 році 54 % старшокласників хотіли працювати в ІТ. А компанія EPAM відзначає, що рівень виконання домашніх завдань на IT-курсах зріс більш ніж удвічі з початку 2022 року.

В ІТ-компанії EPAM зазначають, що школярі стали більш мотивованими та відповідальніше ставляться до навчання. Саме такі спостереження фіксуються в цьому році серед учасників безплатної освітньої програми Pre-Junior для учнів старших класів.

«Показовим є простий критерій — рівень виконання домашнього завдання, який з початку 2022 року зріс більш ніж удвічі — з 18 до 40%, — каже керівник освітніх програм Денис Гриньов. — До того ж учнів уже не влаштовує тільки оцінка, вони просять розгорнутий зворотний зв’язок з рекомендаціями. Ми бачимо креативний підхід у молоді. У певних завданнях їхні рішення можуть бути вдалішими, ніж у досвідчених програмістів».

Свідомі старшокласники вже в 15–16 років намагаються розвивати знання, що знадобляться в роботі. Так, згідно з опитуванням, проведеним серед учасників освітньої програми, 55 % школярів розуміють, які саме навички будуть необхідні для роботи. Водночас така сама кількість учнів вважає, що шкільних знань не вистачає для обґрунтованого вибору професії.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Викладачі ЕРАМ University зазначають, що частина підлітків перед навчанням шукає додаткові матеріали в інтернеті, але найбільше інформації про індустрію та спеціальності вони дізнаються від знайомих айтівців. 70 % школярів зазначили, що йдуть за порадою до IT-практиків. Такі учні не мають стереотипів про те, що стати фахівцем можна «легко та швидко».

Згідно з опитуванням, викладачі відзначають дві причини, які зараз додатково збільшують привабливість ІТ для школярів:

• стійкість галузі. Школярі побачили, що попри повномасштабну війну, коли інші галузі постраждали сильніше, більшість айтівців продовжували працювати;

• прагнення до фінансової самостійності. Тенденція, яка посилилася останніми роками, полягає в тому, що частина молоді бажає почати працювати якомога раніше. В IT реальні знання та практичні навички цінуються більше, ніж наявність документа про освіту. Деякі школярі вже цікавляться можливістю працювати паралельно з навчанням.

Дані зібрані в результаті опитування учасників програми Pre-Junior від ЕРАМ University. В анкетуванні взяли участь 851 особа. Період проведення опитування — із 6 до 23 червня 2023 року.

Джерело.


Повернутись вверх