facebook

Хто верещить на дітей – верещатиме і за 70 тисяч зарплати

Хто верещить на дітей – верещатиме і за 70 тисяч зарплати: секрети чеської освіти у порівнянні з українською

Висока зарплатня – не єдиний секрет міцності нервів чеських вчителів та учнів

Тетяна Лукачинець і Юлія Поцко багато років працювали в українських школах. Війна змінила їхні життя та кар’єри: жінкам довелося викладати в школах Чехії.

texty.org.ua опублікували порівняння освітян чеської та української освіти.

Немає культу оцінок
Найкраща оцінка в Чехії — одиниця, найгірша — п’ятірка. Але культу оцінок немає взагалі. Ніхто не зачитує оцінок за контрольні й самостійні роботи. Так само вчитель не оголошує їх одразу на уроці за відповідь.

Оцінки виставляють або у звичайний паперовий щоденник, або в електронний. І там уже батьки можуть подивитися, як вчиться їхній жак чи жакиня (саме так звучать по-чеськи учень або учениця).

Якщо в дитини є якісь проблеми з навчанням, про це батькам учитель повідомляє індивідуально. Батьківські збори схожі на індивідуальну консультацію. На ній, до речі, можуть запропонувати, щоб дитина ходила, якщо перекласти українською, на «донавчання».

Це додаткові заняття з учителем з певного предмета, за які батьки не платять ні копійки. Таку можливість фінансує Європейський Союз, — розповідає Юлія Поцко. Тетяна Лукачинець уточнює, що безплатні лише 5 додаткових занять. Якщо батьки хочуть, щоб дитина займалася більше, то вже самі платять 120-150 крон за урок (близько 200 грн).

Загалом, як зазначає Юлія, чеські вчителі спокійно ставляться до того, як навчаються їхні учні. Зрозумів чи не зрозумів тему, яку оцінку за неї отримав — їх це не дуже хвилює.

Чтайте також:  Освіта майбутнього: які зміни готують українським школярам

Тут вчителі не підвищують голос на дітей.

Секрет спокою чеських учителів — зарплата й відсутність батьківських чатів.

У чеських школах загалом панує спокійніша атмосфера, ніж в українських, – відзначають українки.

Зарплата вчителів
Чехи загалом менш емоційні, ніж українці, — зауважує Юлія Поцко. До того ж у чеських школах керівництво суворо забороняє підвищувати голос на дітей, а тим паче кричати на них.

Ще один секрет спокою чеських учителів — їхня заробітна платня. Вона досить висока. Наприклад, за словами Тетяни Лукачинець, асистенти педагога (це, як правило, україномовні вчителі, які допомагають адаптуватися українським дітям у чеських класах) отримують від 10 тис. крон (17 тис. грн) до 25 тис. крон (це 42,5 тис. грн) залежно від кількості годин.

Учителі мають у середньому 35-37 тис. крон на місяць (59,5-63 тис. грн). Стільки само заробляють і касири в супермаркеті, але за повний робочий день. Учителі ж, як правило, працюють пів дня.

За словами Юлії Поцко, в Чехії, як і в Україні, заробітна платня вчителя залежить від кількості годин та стажу.

Наприклад, вона, маючи 16 років педагогічного стажу і працюючи вчителькою англійської мови, зараз отримує у чеській школі близько 36 тис. крон (це 61 тис. грн).

Окрім зарплати, в Чехії для вчителів є система доплат. Наприклад, вони отримують 1,5 тис. крон (2550 грн) на півріччя на гуртки й додаткові секції для своїх дітей. Є доплата близько 2000 крон, за словами Тетяни Лукачинець, на оздоровлення, фітнес тощо.

Чтайте також:  "Уявляю, з якою радістю до вас ідуть на уроки!" Вчитель із Києва, що танцює з учнями і знімає кумедні відео в TikTok, став зіркою мережі

Відпустка в чеських вчителів така сама, як і в українських: два місяці. Є ще канікули впродовж навчального року й чимало святкових днів.

Кожні три місяці в чеських школах є тиждень канікул. А також багато національних свят, на які дають один-два вихідні, — розповідає Тетяна Лукачинець.

Наприклад, у другому півріччі діти, окрім тижня весняних канікул (від 13 до 17 березня), відпочивали на Великдень (від 7 до 10 квітня). Не ходили до школи в День закоханих (1 травня), у День перемоги (8 травня). Так, вони вчаться до 30 червня. Але останній місяць навчання — це лайт-версія. Діти мають одноденні поїздки в цікаві місця, ходять до музеїв, театрів або кінотеатрів. Загалом дуже цікаво проводять час.

Немає батьківських чатів
Ще один секрет міцних нервів чеських учителів — відсутність батьківських чатів.

Тут учитель навіть не має права давати свій телефон батькам. Немає жодних дискусій, усі питання з’ясовують через електронну пошту, — каже Юлія Поцко.

Усі важливі повідомлення вчителька пише в щоденнику і просить дітей, щоб батьки залишали під ними свій підпис. На випадок якогось термінового питання є загальний шкільний телефон і навіть телефон директорки школи.

Мінімум домашніх завдань і максимум розваг
Українські діти, які навчаються в чеських школах, зауважують, що тут задають значно менше домашніх завдань, ніж в українській школі.

Чеські освітяни такий підхід до домашніх завдань пояснюють тим, що дитину не слід перевантажувати. І що обсяг домашньої роботи має бути таким, щоб дитина могла її виконати самостійно, без допомоги батьків. Мама не має прийти з роботи і щось дитині пояснювати, — каже Юлія Поцко. Обсяг знань, який дають на уроках, теж менший, ніж в українській школі.

Чтайте також:  "Немає поганих армій, є погані полководці": Лікарчук заступився за вчителів, яких звинуватили у провалі НУШ для 5-7 класів

Рівень знань у Чехії та Україні

За результатами Програми оцінювання міжнародних студентів у Чеській республіці (Programme for International Student Assesment, найсвіжіші дані — за 2018 рік), чеські студенти отримали в середньому з математики 499 балів, з читання 490 балів і з науки — 497 балів. А українські студенти — 453, 466 та 469 балів відповідно.

Матеріал активно обговорюють у соцмережах, зокрема у групі Батьки SOS:

Татьяна Григорян Козловец

Подруга говорит что у них программа для умственно-отсталых

Инна Гершун

Татьяна Григорян Козловец А ви навіщо повторюєте цю маячню? На цій програмі чехи побудували заможню розвинену країну, яка піклується про своїх громадян, та ще й українцям допомагає. Є чому вчитися.

Тамара Давидова

В нашій країні культ «корочок», і навіть на роботу, де та вища освіта нафіг не потрібна все-одно у вимогах вона буде стояти.

Ira Kholodova

Уроки праці, фізики – це досліди, на праці пів класу готує, половина – виробляють вироби якісь.

Danchie Anna

В нашій країні хто верещить на дітей – верещатиме і за 70 тисяч заробітньої плати бо треба з людей починати в системі, а не з окладів. Нажаль…..

Джерело.


Повернутись вверх