facebook

Мережа закладів позашкільної освіти поступово скорочується!

В Україні поступово скорочується мережа закладів позашкільної освіти.

Про це свідчать результати моніторингового дослідження Державної служби якості освіти, що проведено у квітні-травні цього року.

За результатами моніторингу, протягом трьох років мережа закладів позашкільної освіти скоротилася на 10% – до 3 501.

Така тенденція зумовлена відсутністю фінансових можливостей на утримання закладів у сільських територіальних громад, злиттям або приєднанням закладів у процесі децентралізації, а також тим, що частина закладів досі не передана районними радами у комунальну власність громад.

У Державній службі якості освіти зазначають, що неузгодженість дій місцевих органів управління освітою щодо збереження мережі закладів і контингенту здобувачів позашкільної освіти призводить до порушення прав дітей на здобуття позашкільної освіти, особливо у сільській місцевості.

Також в умовах воєнного стану відбуваються негативні кадрові зміни у складі педагогічних працівників.

Наразі організація освітнього та навчально-тренувального процесу в закладах позашкілля відбувається очно (у 46% закладів) або за змішаною формою (39%).

Дистанційно працюють 12% закладів. Освітній процес не здійснюється у 3% закладів позашкілля.

За результатами моніторингового дослідження Державною службою якості освіти повідомлено Міністерство освіти і науки та Міністерство молоді та спорту про проблемні питання, що потребують вирішення.

Чтайте також:  Освіта майбутнього: які зміни готують українським школярам

Джерело.


Повернутись вверх