facebook

Хто відповідальний за фінансування комунальних закладів освіти: пояснення

Хто відповідальний за фінансування комунальних закладів освіти: пояснення

Заробітна плата вчителів шкіл та підтримка осіб з особливими освітніми потребами фінансуються за рахунок державної освітньої субвенції.

Це підкреслив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Водночас він зазначив: заробітна плата працівників дошкільних та позашкільних закладів освіти й непедагогічних працівників шкіл, матеріально-технічне забезпечення всіх перелічених закладів освіти здійснюються за рахунок місцевих бюджетів.

А фінансування відбувається за певним алгоритмом: керівники мають звернутися з проханням профінансувати ту чи ту потребу.

«Непоодинокі випадки, коли керівникам закладів освіти, які подають запити до відділів, управлінь або департаментів освіти з проханням виділити кошти на потреби закладу освіти, відмовляють або просто не відповідають на їхні запити», — коментує реальний стан справ омбудсмен.

З другого боку, частина керівників взагалі не звертається з такими запитами до місцевих бюджетів. Натомість вони перекладають ці витрати на батьків або вчителів. Кілька років тому пропонувалося внести зміни до законодавства, аби запити від керівників та відповіді на них були письмовими.

«На жаль, тоді ця пропозиція не знайшла підтримки в МОН, тому наразі ми знову звернемося, щоб знову запропонувати внести ці зміни до законодавства», — зазначив Сергій Горбачов.

А про те, що робити, якщо засновник закладу освіти чи (та) орган управління освітою не виконує своїх зобов’язань, освітній омбудсмен написав у своєму блозі.

Чтайте також:  "Не звинувачуйте у всьому вчителів!" Лікарчук дав чотири поради, як мотивувати молодих педагогів йти працювати в школу

Джерело.


Повернутись вверх