facebook

Персоналізоване навчання: хто реально навчить вашу дитину?

Персоналізоване навчання: хто реально навчить вашу дитину?

Можна по-різному ставитися до репетиторства, проте сьогодні персоналізоване навчання користується шаленим попитом. Адже воно чітко відповідає запитам учня чи учениці: здобути нові компетенції, попрактикувати навички і побачити результат своєї роботи. Які тенденції на ринку репетиторства панують в Україні та за кордоном? Які предмети користуються найбільшою популярністю серед школярів? Та чому репетитори такі затребувані не лише серед дітей, але й серед дорослих?

Ринок репетиторства у світі
Приватне репетиторство – це освітня допомога, яку надають досвідчені вчителі або приватні репетитори дітям та дорослим. Індивідуальні уроки допомагають людям удосконалити знання з різних предметів, підготуватися до контрольних, тестів, екзаменів, а деяким – отримати нове хобі чи навіть нову професію.

Відповідно до останнього звіту Міжнародної дослідницько-консалтингової групи з аналізу ринку IMARC Group під назвою «Ринок приватного репетиторства: прогноз на 2023-2028 рр.», розмір глобального ринку приватного репетиторства досяг 106,0 мільярдів доларів США у 2022 році. Що ж до прогнозів, IMARC Group очікує, що ринок досягне 177,2 мільярда доларів США до 2028 року, продемонструвавши темп зростання у 8,87% протягом 2023-2028 років.

Аналітики The Sutton Trust підрахували: близько 27% школярів Великої Британії від 11 до 16 років мають принаймні одного репетитора. У Франції ці числа навіть більші: згідно з дослідженням TNS-Sofrès, 28% батьків оплачують репетиторів на регулярній основі, до 43% – звертаються за індивідуальними консультаціями час від часу.

У США приватні учителі теж стають дедалі популярнішими, зокрема, ті, що викладають онлайн. У період з 2017 до 2022 року ринок зростав у середньому на 19% щороку. Аналітики стверджують, що зростання американського ринку репетиторства залежить від кількох факторів, у тому числі від акценту на STEM освіті (тобто освіті, що охоплює природничі науки, технології, мистецтво та математику).

Наша країна також підтримує цей тренд. В Україні попит на послуги репетиторів зростає щороку в середньому на 15%. Більша частина клієнтів – це учні середньої та старшої школи. Цьому значно посприяли роки пандемії і, як жартують батьки учнів, «піжамного навчання». Тільки за перше півріччя 2020 року попит на індивідуальні уроки зріс на 60%! У 2022 році до викликів дистанційного навчання додалася війна, порушений тривогами і відключеннями світла учбовий процес забезпечували і вчителі, і батьки, і репетитори.

Мимохідь зазначимо, що психологічні проблеми українських дітей, викликані тривалим стресом, призводять до погіршення пам’яті та концентрації, тому вибір найняти репетитора для дитини – цілком логічний хід з боку батьків. Найняти репетитора на час літніх канікул – розумний вибір, бо буде менше стресу і академічного навантаження, більше часу.

Зрілі люди, що вирішили удосконалити свої знання чи вивчити щось нове, теж часто беруть саме літні курси: це час відпусток, який можна використати з користю.

Основні тренди ринку репетиторів в Україні
Найбільшу частку споживачів репетиторських послуг складають абітурієнти. Необхідність складати НМТ – це один із факторів зростання цього ринку. Про це свідчить і велика кількість спеціалізованих сервісів для пошуку репетиторів, один із яких, Superprof, що не так давно з’явився в Україні, але впевнено займає свою нішу.

Ми проаналізували кілька репетиторських сайтів і визначили найзатребуваніші предмети. Серед лідерів – іноземні мови, їх часто обирають для екзаменів. Англійська очікувано очолює рейтинг, але попит на польську, чеську, німецьку та французьку теж значний.

Чтайте також:  "Школа – це не прохідний двір". Ігор Лікарчук – про винних у провалі НУШ, заборону ґаджетів і штрафи для учнів за погану поведінку

Українська мова – теж у топі. Дуже тішить, що державну мову почали вчити не лише абітурієнти і держпосадовці, а й пересічні громадяни. У багатьох містах запрацювали безкоштовні центри вивчення української мови, і це прекрасно для початківців. Тим, хто планує опанувати українську глибше, варто звернутися до репетитора. Чому б не провести літо з користю і не вивчити щось нове?

Треба також відзначити жвавий попит на уроки програмування. ІТ-спеціальності (і особливо фінансові перспективи у цій царині) популярні уже давно, але у школах викладають тільки основи, в університетах навчання розтягується на роки, групові курси підходять не усім. Тому не дивно, що приватні вчителі програмування затребувані.

Трійку лідерів закриває математика. Нічого дивного тут теж нема: це обов’язковий предмет на тестуванні, а результати ЗНО попередніх років не давали приводу пишатися. Це не означає, що шкільні вчителі погано працюють або що діти недостатньо стараються, проблема значно глибша і потребує ґрунтовних змін.

Ще абітурієнти часто звертаються до репетиторів за додатковими заняттями з фізики, хімії та історії України. Випускники неспеціалізованих шкіл стверджують: у школах хімія та фізика не завжди викладаються на достатньому рівні, не вистачає практики і наочності. Це проблема, яка вирішується кваліфікованим репетитором.

Щодо історії України, то саме у 2022 році ми спостерігали сплеск цікавості до цієї дисципліни навіть поза рамками НМТ, де вона була одним із обов’язкових предметів. Історичні книги, канали в YouTube та соціальних мережах, пов’язані з історією держави, набувають популярності і досить доступні. А деякі репетиторські сайти пропонують і блоги з цікавими статтями і корисними матеріалами.

А як щодо частки дорослої клієнтури, яка у 2022 році теж виросла, і ця тенденція зберігається і в 2023 році?

Тут знову на перший план вийшли іноземні мови, але мотивація інша: мільйони людей змушені жити за кордоном через війну, звісно, потрібно інтегруватися в іншомовне суспільство. До речі, іноземні мови вивчають не тільки біженці, багато волонтерів та військових беруть уроки англійської, щоб ефективно працювати на перемогу. Особливим попитом користуються експрес-програми та уроки розмовної мови, за літо можна цілком підтягнутися до рівня А2. Ціни на уроки мови в Європі високі (від 10 до 50 євро за годину), тому так затребувані репетитори англійської, польської, чеської, словацької, німецької та французької саме з України.

І знову IT, мови програмування, курси тестувальників – такі запити стали частими від аудиторії віком 30+.

Досить популярними є приватні заняття музикою та живописом. Можна сказати, що значний відсоток українців вдається до арт-терапії для подолання стресу, втоми, депресії, керування емоціями. Ніхто не стверджує, що можна навчитися грати на гітарі, як Брайан Мей, за кілька місяців, але «розвантажувальне» хобі нікому не шкодило, правда? То чому б не присвятити цьому хоча б літні місяці?

Заняття з арт-терапії. Фото: Pexels

Трендовий формат репетиторства – онлайн!
Згідно зі статистикою, до 2020 року учні та й репетитори у 70% випадків обирали заняття віч-на-віч. Карантин і дистанційне навчання показало, що немає нічого неможливого і все плинне. Так, це змусило всіх учасників процесу прийняти певні виклики, але і дозволило розвиватися і вчитися. Усі опанували віртуальний клас, електронні дошки, різні сервіси. На Skooli, наприклад, можна вирішувати геометричні задачі, рівняння з алгебри і тригонометрії просто у себе вдома.

Чтайте також:  Повістка разом з дипломом? Деяких студентів влітку можуть чекати «сюрпризи» від ТЦК

Війна змусила пристосовуватися до нових умов, що дало нам понад 50% занять із репетитором саме у форматі онлайн у 2023 році. Причин декілька:

  • Безпека дітей та вчителів, можна проводити заняття з безпечного місця;
  • Вимушений переїзд учня або учителя за кордон або у безпечний регіон при бажанні зберегти зв’язок, який встановився між учасниками процесу;
  • Зручний графік занять та можливість адекватного розподілу навантаження протягом дня;
  • Запис онлайн-уроку, до якого можна повернутися в будь-який час;
  • Можливість використовувати відразу кілька ресурсів на уроці;

Переваги персоналізованого навчання
Коли ми говоримо про персоналізоване навчання, зокрема, для дітей і підлітків, ми маємо на увазі, перш за все, зсув акцентів. Центром освітнього процесу стає учень, а не стандарти та вимоги шкільної програми. Індивідуальні психологічні особливості, таланти, слабкі і сильні сторони, соціальне середовище і культурний контекст – усе це інструменти персоналізації. Усі ми знаємо, що середньостатистична українська школа, може, і хотіла б, але не може забезпечити втілення усіх цих принципів.

При чому ця концепція не нова, американський психолог Бенджамін Блум проводив відповідні дослідження ще у 80-х роках ХХ століття. А у 2001 році Міжнародна Академія Освіти разом з ЮНЕСКО опублікувала буклет «Як навчаються діти» про принципи ефективного навчання. І фактично там описано все те, що робить хороший репетитор на своїх індивідуальних заняттях. Ось що це за принципи:

  • Активна участь учня. Учні можуть бути відповідальними за власне навчання, вирішуючи що саме, коли і як вони хочуть вивчати.
  • Соціальна участь. Дискусії, обговорення нових тем, підбір прикладів із реального життя.
  • Змістовні завдання. Теоретичні знання повинні мати практичне обґрунтування, учні мають розуміти, що написання творів чи розуміння принципів генетики знадобиться в дорослому житті.
  • Зв’язок нової інформації з уже засвоєними знаннями.
  • Стратегічність. Розвиток уміння навчатися самостійно, виділяти головне.
  • Самоконтроль та ефективне навчання. Пошук додаткової інформації з альтернативних джерел, тести самоперевірки, онлайн-тренажери.
  • Реструктуризація попередніх знань.
  • Розуміння, а не зубріння.
  • Перенесення знань на різні ситуації, у повсякденне життя.
  • Час на практику. Це здається очевидним, але важливо урізноманітнювати завдання.
  • Індивідуальні особливості учня. Треба враховувати і психологію, і часом фізіологію.
  • Мотивація.

 

Репетитори працюють з розумінням того, що кожен учень навчається по-різному. Замість того, щоб іти за встановленою навчальною програмою у визначені згори часові проміжки, учні можуть отримувати знання відповідно до своїх індивідуальних потреб та інтересів. Це не означає, що учень перебирає на себе головну роль і керує процесом. Це означає, що він може зосередитися на темах і навичках, які є для нього найбільш актуальними, а не застрягати на універсальному підході, під кваліфікованим наглядом.

Персоналізоване навчання може бути ефективним підходом не тільки у вивченні мови (хоча саме у цій царині найбільше досліджень), це стосується усіх навичок: математики, біології, гри на музичному інструменті, вокалу, Java, вишиванні хрестиком чи макраме.

Чтайте також:  Це вже було в 60-х роках. Лікарчук назвав "повним абсурдом" ідею закрити сільські школи і створити кампуси для дітей із сіл

Особистий досвід – замість тисячі слів
Можна скільки завгодно наводити статистичні дані та результати міжнародних досліджень, але ніщо не звучить переконливіше, ніж свідчення реальних людей. Ми поговорили з кількома мамами школярів, що мають досвід роботи з репетитором, і розпитали їх про те, як же все починалось. Олена з Київської області розповідає, що її 12-річний син відвідує додаткові уроки з першого класу, це пов’язано з його індивідуальними особливостями: «У нашому класі багато дітей, він легко відволікається, якщо увага вчителя направлена не на нього конкретно. Тому син може просто сидіти, але не брати участь в роботі на уроці. Звичайно, це впливало на оцінки, але головне те, що він не вчився. Ми вирішили спробувати індивідуальні уроки і побачили, що коли вчитель пояснює матеріал сам-на-сам, тоді сину все зрозуміло, оцінки теж виправляються. При цьому не обов’язково, щоб це було заняття з вау-ефектом і купою наочності, достатньо просто пояснити матеріал віч-на-віч, приділити 100% уваги саме йому. Зрозуміло, що у школі під час уроку, навіть без сирен, це фізично неможливо. Ось так вийшло, що з першого класу у нас є репетитори з української мови, математики та англійської, згодом додалася друга іноземна мова. Можу сказати, що комфортна атмосфера уроків, можливість навчатися у власному темпі, індивідуальний супровід і «емоційне співпадіння» з репетиторами, яких ми, на щастя, недовго шукали, допомогло подолати нелюбов до деяких предметів. Навіть влітку син із задоволенням займається математикою та англійською, ми міняємо звичні онлайн уроки на заняття віч-на-віч. Я не зосереджую увагу на оцінках, для мене найголовніше – щоб моя дитина була щаслива і мала знання в голові, хоча можу сказати, що успішність покращилася.»

Мама семикласниці Наталя теж поділилася своєю історією: «Дочка додатково займається англійською та іспанською. Ми звернулися до репетитора у третьому класі для академічної підтримки з англійської, бо дуже багато нового матеріалу давалося на самостійне опрацювання, і дитина не могла все якісно засвоїти сама. Під час карантину самостійної роботи ще додалося, а дитина ще не навчилася учитися. Мені подобається те, що завдяки особистим якостям і майстерності нашої репетиторки дочка полюбила іноземні мови, прагне дізнатися більше, не соромиться говорити англійською. Можна навіть сказати, що ми потроху переходимо на поглиблене вивчення мови, це вже не просто навчальна підтримка.»

А ось думка репетиторки Оксани: «Я вже 15 років викладаю англійську мову, серед учнів – діти і дорослі, відповідно, цілі навчання у всіх різні, різна мотивація та здібності. Тому я звикла застосовувати різні методи і персоналізувати програму для кожного. З початком війни довелося пристосуватися до психологічних змін, і своїх, і учнів, навчитися контролювати емоції і пояснювати одне й те саме п’ятьма різними способами, бо підлітки, особливо молодшого віку, мають значні проблеми з увагою, концентрацією і пам’яттю. У дорослих теж свої стреси і клопоти. Ми продовжуємо займатися і влітку, фокусуємось на закріпленні вивченого, слухаємо пісні, дивимось короткі відео. Влітку чомусь завжди хочеться більше інтерактивну, креативу і веселощів, але це йде на користь.»

 

Джерело.


Повернутись вверх