facebook

Чому українські діти відмовляються ходити до шкіл за кордоном? Названо головну причину

Чому українські діти відмовляються ходити до шкіл за кордоном? Названо головну причину

Уряди країн, що приймають біженців від війни, стурбовані цим явищем

За рік війни більшість українських біженців знайшли прихисток у 44 європейських країнах. Лише у Східній Європі зараз 1,9 млн біженців з України.

У ЮНЕСКО оцінили, наскільки біженці включені до системи шкільної освіти у 7 країнах: Польщі, Болгарії, Чехії, Молдові, Словаччини, Угорщини та Румунії, – пише РБК-Travel

Згідно зі звітами УВКБ ООН, які періодично велися протягом останніх шести місяців, 65% українських біженців заявили про намір залишитися в країні, що приймає.

У зв’язку з цим включення дітей з України до місцевих систем освіти стає для урядів країн-учасниць ключовим питанням, щоб забезпечити інтеграцію та підготовку українських учнів до майбутнього.

При цьому в середньому 6 із 10 українських дітей (57%) не навчаються у школах країни, що приймає.

А навчання в українських школах, яке відбувається в режимі онлайн, часто недостатньо для якісної освіти, – вважають в ООН.

Як пояснюють українці відмову відвідувати школи за кордоном?
Основна проблема школярів – незнання мови викладання

Українські сім’ї у всіх семи країнах назвали це головною перешкодою для навчання у школах. Наприклад, в Угорщині 6 із 10 українських біженців не говорять по-угорськи, а в Румунії цей показник становить більш як 7.

Чтайте також:  Відсутня базова повага до роботи вчителя

При цьому найбільше дітей біженців пішли до шкіл у Польщі. Загалом у цій країні перебувають 992 670 біженців, з них 33% – діти шкільного віку. З них до шкіл було зараховано 55% (181 770), а 27% використовують Всеукраїнську школу онлайн.

Найменше українців охоплені шкільною освітою у Болгарії – тут проживають 169 575 українських біженців. Із них 38% дітей шкільного віку. У грудні 2022 року у болгарських школах навчалося лише 2250 дітей. Це 3%.

А також у Румунії.

Станом на березень 2023 року в румунських школах навчалося 4008 українських дітей (11%).

Джерело.


Повернутись вверх