facebook

Нам потрібен чіткий алгоритм виставлення оцінок за ДПА

Директорка одного зі столичних закладів освіти не задоволена інструкцією МОН щодо виставлення оцінок за ДПА у формі ЗНО.

Нещодавно Уряд ухвалив рішення про звільнення випускників від ДПА у формі ЗНО, але в учнів, їхніх батьків та педагогічних працівників досі лишається багато відкритих запитань до МОН. Наприклад, що робити, якщо учень виявив бажання поставити у свідоцтво оцінку за ДПА, але потім передумав? Якими інструкціями повинен керуватися директор закладу освіти?

Відома українська директорка школи №179 Ірина Чернілевська, яка разом з іншими освітянами боролась за скасування ДПА, зазначила, що не знайшла відповіді на свої запитання, переглядаючи Лист МОН “Щодо реалізації Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року”. У документі немає зрозумілих інструкцій, як виставляти оцінки за ДПА. Директорка зазначила, що для цього необхідний чіткий алгоритм і наказ, а не лист МОН:

“Є особливий талант – мова чиновника. Щоби й інструкцію дати, і щоб відповідальність із себе зняти. А може, колеги-директори, це нам є така відповідь Чемберлену за наші незручні запитання і небажання мовчати. Я декілька разів прочитала документ Лист МОН № 1/9-338 від 22.06.20 року під назвою “Щодо реалізації Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року” і не знайшла впевнених відповідей на свої запитання:

Чтайте також:  "Немає поганих армій, є погані полководці": Лікарчук заступився за вчителів, яких звинуватили у провалі НУШ для 5-7 класів

Якщо учень до 25.06.2020 (перше ЗНО з математики) подав заяву про бажання отримати у свідоцтво (звично – атестат) оцінки ДПА у формі ЗНО, а потім передумав… Які мої дії? Реєстрація заяви й реакція на заяву. Шкільна бюрократія – це особлива царина! Тут завжди є за що вдарити! А далі: врахування ДПА включає всі три оцінки? Чи, можливо, вибірково (хочу тільки вищі бали)? Є учні, які мають сертифікати з іноземних мов, що і зобов’язують мене, як директора, виставити у результатах ДПА з іноземної мови 12 балів. А інші ДПА? Звільнений?

А якщо учень подає заяву після отримання своїх результатів ДПА у формі ЗНО? Питання: через позитивний розгляд треба видати новий додаток, зробити відповідні записи у Книзі видачі свідоцтв (цікаво як, бо до одного свідоцтва будуть два різні додатки). У листі допускається дійсність документу про освіту з різними датами. З юридичної точки зору – це не зовсім правильно. До того ж, що підставою є лист МОН (не наказ!). У цьому ж листі зазначено право поміняти не тільки додаток до свідоцтва, а і саму пластикову “кірочку”. Вона платна, але чи буде впродовж літа можливість передрукувати такі свідоцтва тим, хто забажає? Хто за це заплатить?

Чтайте також:  "А що це ми будемо Пушкіна вивчати?" Вчителька розповіла про плюси НУШ, штучного інтелекту на уроках і зарплату 12 тисяч гривень

Найлегше щодо аргументованості оцінки ДПА я б прописала надання протоколів з оцінками ДПА Регіональними центрами або при наявності відповідних Сертифікатів з іноземних мов (документ повинен передбачати механізм реалізації. Інакше виходить квест: піди туди не знаю куди).

І останнє, моя колега – директор – запропонувала: “Виконую всі бажання. Терміни: червень, липень, серпень”. Це я про нас, про директорів. Таке омріяне слово “відпустка”. Це, судячи з таких підходів МОН, просто слово. Ніхто не підпише додаток окрім директора. Але це лірика. Та і в нас тільки ЗНО пройде, почнуться ремонти. А тут теж око директорське потрібне. І до 1 вересня треба встигнути ВСЕ! Так що про відпустку питання знімається як дурне (фу! грубо, перепрошую) Питання знімається як недоречне. Така вона загадкова мова чиновників, які пишуть інструкції. Звичайно, ми розуміємо особливості цього року. І я не засуджую батьків, які телефон обірвали, які шукають, переживають і хочуть, як краще. І цей допис я написала не з метою нагнітання емоції. Я за чіткі правила, які однакові для всіх і не дозволяють отими інструкціями крутити, як циган сонцем. Дозволено все, що не заборонено. Нам потрібен чіткий алгоритм, а краще – алгоритми виставлення оцінок. І ще ліпше не Листом МОН, а наказом.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого... Що сталося?

P.S: Як не згадати прислів’я російською: “Учение – это труд!”, а МОН все робить для того, щоб не тільки вчитись, а і зрозуміти МОН було важко.”

 


Повернутись вверх