facebook

Залишиться російська? У деяких школах українська мова НЕ буде основною мовою навчання

Залишиться російська? У деяких школах українська мова НЕ буде основною мовою навчання

Верховна Рада ухвалила новий законопроєкт

Відповідно до чинних законодавчих норм, школи, в яких учні навчаються мовами Європейського Союзу, мали перейти на українську з 1 вересня 2023 року.

Однак – отримали відстрочку ще на рік, до 1 вересня 2024 року. Тобто протягом цього часу вони продовжуватимуть здобувати загальну середню освіту мовою своєї національної меншини.

Про це йдеться в законопроєкті №9332, який вніс зміни у прикінцеві та перехідні положення закону «Про освіту».

Зауважимо, що на російську та білоруську мови цей закон не поширюється, оскільки в ньому йдеться лише про мови Євросоюзу.

– Особи, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою відповідної національної меншини, продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності цим Законом, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою не до 1 вересня 2023 року, як передбачено чинним законодавством, а до 1 вересня 2024 року, – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

 

Чтайте також:  Лікарчук про 12-річну систему освіти: випускники не повинні закінчувати школу в дітородному віці, Європа це врахувала

Джерело.


Повернутись вверх