facebook

Освітній омбудсмен розповів, як в Україні реорганізовуватимуть школи

В Україні триває реформування сфери освіти. Однією зі складових реформи є перехід на 12-річну систему освіти.

Джерело: Сергій Горбачов

На сьогодні 11-річна освіта залишилася лише у трьох пострадянських країнах: Азербайджані, Росії, Білорусі, нагадує освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Як реорганізовуватимуть школи в Україні
Так, реформа освіти передбачає створення ліцеїв для надання якісної профільної середньої освіти.

З одного боку це зменшить освітню нерівність між учнями з сільської місцевості, невеликих населених пунктів та учнями з великих міст. З іншого – впровадження профільної освіти зменшить навантаження на учнів та надасть можливість вивчати предмети, необхідні їм для майбутнього фаху,
– каже Горбачов.

Водночас триває реорганізація освітньої мережі, уточнив омбудсмен. Вона має допомогти учням малокомплектних шкіл здобувати освіту в найближчому опорному закладі освіти, де є кваліфіковані вчителі, необхідна база та довіз учнів із навколишніх населених пунктів.

Так, влада на місцях має до 1 вересня 2024 року затвердити плани формування мережі закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, з урахуванням вимог законодавства до ліцеїв.

А засновники ліцеїв до 1 вересня 2027 року мають забезпечити створення та оснащення ліцеїв необхідною матеріально-технічною базою, обладнанням, доступом до мережі Інтернет. Також відібрати на конкурсних засадах педагогів, провести конкурс відповідно до вимог законодавства на посаду керівника закладу освіти тощо.

Чтайте також:  Яку зарплату отримують учителі першої та вищої категорії

Також Горбачов уточнив, що режим воєнного стану не створює обмежень щодо реорганізації навчальних закладів.

Приєднуйтесь до нашої нової спільноти ОСВІТА UA

Посилання:https://www.facebook.com/groups/1023345988199205/?ref=share

 

Джерело.


Повернутись вверх