facebook

Дезінфекція класів і вимірювання температури студентам: про що забули згадати в рекомендаціях МОЗ

В оновлених рекомендаціях МОЗ освітяни не можуть знайти відповіді на численні запитання щодо організації освітнього процесу.

30 липня Міністерство охорони здоров’я оприлюднило Постанову щодо організації навчання в закладах освіти в умовах пандемії. Але 22 серпня МОЗ надало оновлені рекомендації. Загалом, до основних правил додали наступні:

  • в регіонах, що належать до помаранчевого рівня епідеміологічної небезпеки, педагогам в процесі викладання навчальної дисципліни рекомендовано використовувати захисні щитки;
  • для учнів 1-4 класів пересування у закладах освіти буде дозволятися без використання маски та респіратора;
  • вчителі, які працюють в жовті або зелені зоні, повинні просто дотримуватися відповідної дистанції;
  • допуск вчителів на роботу відбуватиметься тільки після проведення відповідної термометрії;
  • у випадку підтвердження випадку коронавірусної хвороби когось із учнів, весь клас повинен піти на самоізоляцію та провести заходи, передбачені галузевими стандартами МОЗ;
  • дозатори та антисептики повинні знаходитися у закладі тільки на вході, надалі рекомендується ретельно мити руки після кожного уроку.

Усе інше в документі залишилось незмінним. Однак в освітян виникає чимало запитань щодо організації освітнього процесу в школах. Чи містять рекомендації МОЗ відповіді на всі запитання, що так хвилюють освітян? З’ясовували журналісти “Українська правда. Життя”.

Побутує думка, що в дітей менший ризик захворіти на коронавірусну хворобу, отже вони можуть не так активно її розповсюджувати.

Згідно з аналізом даних про госпіталізацію дітей у зв’язку з COVID-19 з 14 штатів США показав, що частота госпіталізацій серед дітей більш ніж у 20 разів нижча в порівнянні з дорослими (8 дітей проти 164,5 дорослі на 100000 населення). Хоча показник невеликий, але кожну третю дитину, госпіталізовану з коронавірусною хворобою, поміщали у відділення інтенсивної терапії, тому ризик усе-таки є.

Також зростає кількість доказів того, що діти різного віку сприйнятливі до COVID-19 і всупереч попереднім даним можуть грати роль в передачі інфекції. Станом на 25 серпня в Україні захворіло 7362 дитини. Згідно з даними дашборду Нацслужби здоров’я, за весь час станом на 25 серпня з підозрою на COVID-19 госпіталізовано 2084 дитини.

Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

Показники госпіталізації дітей з підтвердженим діагнозом COVID-19 – невідомі.

Хоча серед самих дітей ризик госпіталізації та смерті порівняно низький, цей ризик існує для вчителів, шкільної адміністрації та іншого персоналу в шкільному середовищі.

Тому в школах планують проводити такі заходи: вимірювати температуру, забезпечувати вчителів масками або захисними щитками, розроблювати графіки харчування учнів тощо. З’ясуймо про це детальніше.
Вимірювання температури
Щоранку педагогічним працівникам перевірятимуть температуру безконтактним термометром. У разі, якщо педагог виявить вдома ознаки гострого респіраторного захворювання або температуру вищу за 37,2 °C, він має повідомити про це свого безпосереднього керівника та не виходити на роботу, одночасно звертаючись за меддопомогою.

Але про вимірювання температури у дітей у рекомендаціях не сказано нічого.

Але цю процедуру школи можуть організувати на свій розсуд.

Про це повідомив фахівець з інфекційного контролю Центру громадського здоров’я Роман Колесник:

Обов’язкової вимоги в постанові немає, але в документі не можна прописати всі тонкощі. Додаткові вимоги можуть бути в закладу свої. Зокрема, це залежить від медичного працівника, який там працює. І це абсолютно нормально міряти температуру на вході або перед початком навчання.

Якщо у дитини виявили ознаки ГРВІ за відсутності батьків, Максим Степанов пояснив, що потрібно зробити:

Слід відвести дитину в окреме приміщення, надіти маску, повідомити батьків про симптоми, при потребі викликати “швидку” або мобільну бригаду, щоб провести тестування. Після цього дитина має перебувати або на самоізоляції, або в лікарні, якщо випадок середньої важкості.

Чи стосується ця рекомендація студентів, міністр не розповів. У документі про це нічого немає.

Коли людина з симптомами інфекційної хвороби покине приміщення, там мають провести провітрювання поза графіком та дезінфікувати висококонтактні поверхні.
Маски та інші засоби захисту
Попередня версія рекомендацій містила пункт про те, що всі учні зобов’язані приходити до школи в масці, й перебувати в ній весь день. Згідно з новими правилами, учні 1-4 класів можуть приходити до школи та пересувати без масок або респіраторів.

Чтайте також:  Фізики, хіміки, математики: хто викладатиме в старшій школі України після реформи

Але це не означає, що цього робити не треба.

Про це повідомив фахівець з інфекційного контролю Центру громадського здоров’я Роман Колесник:

Те, що можна не носити – не означає, що носити не рекомендовано. Рекомендації для всіх залишаються однаковими. Якщо дитині правильно пояснити, і вона буде носити і користуватися маскою правильно, то звичайно, що маску рекомендовано носити. Єдиним винятком є діти до двох років.

Масками та антисептиками школи забезпечують органи місцевого самоврядування. Але бюджети невеликих громад не можуть покрити витрати декілька шкіл. Чи може місцева влада чи адміністрація просити допомоги у батьків, у МОЗ не уточнили.

Законом про “Про повну загальну середню освіту” благодійні внески не заборонені.

Вимоги до вчителів, адміністрації та інших працівників незмінні: допустити до роботи їх можуть тільки за умови використання респіратора, захисного щитка або маски, зокрема, виготовленої самостійно. В регіонах, що належать до помаранчевого рівня епідеміологічної небезпеки, педагогам викладати рекомендують у захисних щитках.

Вчителі, які працюють в жовтій або зеленій зоні, повинні просто дотримуватися дистанції (Безпечна відстань під час поширення коронавірусної інфекції – від 1,5 метра). Батькам або супроводжуючим особам в школу заходити не можна. Це не стосується тих, хто супроводжує людину з інвалідністю.

Дозатори та антисептики повинні знаходитися у закладі тільки на вході, рекомендується ретельно мити руки після кожного уроку. Місця для обробки рук позначаються яскравим вказівником про правила та необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).

У санітарних кімнатах має бути рідке мило та паперові рушники або електросушарки для рук. Використання багаторазових рушників заборонено.

У МОЗ зазначають, що використання антисептиків доцільне лише тоді, коли відсутній доступ до проточної води з милом.

Використовувати вологі серветки з метою знезараження або замість миття рук не рекомендують.

Після проведення занять у кінці робочого дня потрібно провести очищення і дезінфекцію поверхонь (в тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, поруччя тощо).

Хто цим має займатися – невідомо. Збір та утилізація використаних засобів індивідуального захисту мають бути централізовані.
Зміни у навчанні

Чтайте також:  Давайте припинимо вже у школі займатися імітацією навчання!

Педагоги перед початком занять мають провести опитування учнів щодо їхнього самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби. Всі заняття рекомендують проводити в одному і тому ж класі, щоб мінімізувати пересування. Після кожного навчального заняття потрібно проводити провітрювання впродовж не менше 10 хвилин.

Можливе проведення занять з окремих предметів на відкритому повітрі. У рекомендаціях також вказано, що “проведення занять у класах (аудиторіях) дозволено лише для окремих класів (груп)”Що це за класи чи групи – невідомо.

Заклади освіти мають створити можливість різного часу початку та закінчення занять (перерв) для різних класів та груп. Як саме це має бути організовано – невідомо.

Також у рекомендаціях вказано, що “в регіонах, що належать до “помаранчевого” рівня епідемічної небезпеки, наповненість класів (груп) не повинна перевищувати 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти“. Ймовірно, це обмеження стосується вишів. Тобто кількість дітей у класах в школах може бути більшою.

Максимальну дозволену кількість дітей у класах у школах, профтехах чи у групах в дитсадках у МОЗ не вказали.
Зміни у харчуванні
Керівник закладу освіти має розробити графік харчування. У МОЗ рекомендують, щоб учні водночас отримували їжу та вживали її, не порушуючи фізичної дистанції в 1 метр.

Організувати мультипрофільне харчування за типом “шведського столу” та шляхом самообслуговування на період карантину не можна. За столом має бути не більше чотирьох людей. Відстань між столами не менше 1,5 м. Усі працівники харчоблоку мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи.

Загалом у рекомендаціях МОЗ немає відповідей на чимало запитань. Наприклад, чи функціонуватимуть групи подовженого дня, хто проводитиме дезінфекцію приміщень після занять, які уроки можуть проводитися на свіжому повітрі тощо?

Нагадаємо, що в МОЗ за безпеку в освітніх закладах назвали директорів та місцеву владу.

Джерело.


Повернутись вверх