facebook

Результати опитування щодо готовності закладів загальної середньої освіти до нового 2020/2021 навчального року

Результати опитування щодо готовності закладів загальної середньої освіти до нового 2020/2021 навчального року

07–13 серпня 2020 року Державна служба якості освіти України провела онлайн-опитування серед засновників і директорів шкіл, учителів, учнів та батьків.

Відповіді на анкети надали 238 277 осіб, з них:

  • 114 256 батьків;
  • 84 056 учнів;
  • 35 031 учителів;
  • 4151 директорів шкіл;
  • 733 засновників шкіл.

Про готовність шкіл до 2020/2021 навчального року
Про цілковиту готовність шкіл заявила половина засновників і директорів (45% і 50% відповідно). На думку 71% директорів, засновники задовольняють основні потреби щодо матеріально-технічної бази шкіл, 13% — не задовольняють і тих.

Водночас більшість директорів вважають, що правила епідемічної безпеки під час перебування у школах будуть забезпечені (38%) або забезпечені частково (55%). Так само 50% учителів вважають, що здебільшого зможуть забезпечити дотримання правил епідемічної безпеки під час уроків, а 33% впевнені у цьому.

Школи спільними зусиллями всіх учасників освітнього процесу, зокрема залучаючи батьків та учнів, могли б ефективніше розв’язувати проблемні питання діяльності закладу. Однак 40% і батьків, і учнів вказали, що їхню думку враховують частково, а 16% батьків та 33% дітей відповіли, що їх взагалі не залучають до розв’язування шкільних питань. Водночас 9% батьків і 19% учнів не беруть участь у розв’язуванні питань діяльності закладу освіти.

Чтайте також:  Чому підвищення зарплат з 1 квітня 2024 року не відбулося: відповідь Мінекономіки

Про організацію освітнього процесу

На запитання щодо організації освітнього процесу в умовах пандемії більшість директорів закладів освіти (67%) схиляється до поєднання очного та дистанційного навчання, натомість лише 33% батьків і 26% учнів схвально відповіли на це запитання.

До навчання у дві зміни готові 40% батьків, 36% учнів та лише 9% директорів шкіл.

Школою задоволені 56% батьків і 62% дітей, здебільшого задоволені 34% та 27% відповідно. Втім, більшість батьків (66%) та учнів (52%) зазначили, що під час дистанційного навчання якість знань погіршилася. На аналогічне запитання на початку загальнонаціонального карантину (квітень 2020 року) лише 14% дітей визнали, що якість їхніх знань погіршилася.

Директори шкіл вказали, що до ймовірного запровадження дистанційного навчання проведено належну підготовку всіх учителів (19%) та вчителів, які цього потребували (46%). Водночас 76% педагогів зазначали, що підвищували рівень володіння технологіями дистанційного навчання шляхом самоосвіти.

Також результати опитування свідчать, що директори шкіл на пропозиції вчителів щодо поліпшення освітнього середовища класу реагують позитивно (71%).
Про внутрішню систему забезпечення якості освіти
Служба поцікавилася, на якому етапі розбудова внутрішньої системи забезпечення якості освіти у школах (далі — внутрішня система).

Більшість директорів засвідчили, що роботу розпочато (47%), зокрема:

  • розроблене (24%) і затверджене (18%) Положення про внутрішню систему;
  • проведене самооцінювання якості освітньої діяльності (11%).
Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

На думку вчителів, у їхніх школах розпочато формування внутрішньої системи забезпечення якості освіти (47%) або розпочато частково (37%). Натомість 12% педагогів не поінформовані про формування внутрішньої системи, а 4% відповіли, що такої роботи не розпочато.

У результаті опитування визначено три ключових чинники якості освіти:

  • взаємодія учасників освітнього процесу;
  • висококваліфіковані педагогічні кадри;
  • ефективне управління школою.

Джерело.


Повернутись вверх