facebook

Школи переходять на 12-річну систему освіти вже у 2024 році

Школи переходять на 12-річну систему освіти вже у 2024 році

Інформує Всеосвіта.

Школи переходять на 12-річну систему освіти вже у 2024 році
Під час презентації дослідження освітніх втрат з’ясовували, як працюють школи в умовах воєнного стану та як війна вплинула на доступ дітей до освітнього процесу.

Державна служба якості освіти України (ДСЯО) 19 квітня 2023 року презентувала результати дослідження якості організації освітнього процесу в умовах війни у закладах загальної середньої освіти, а також провела обговорення на тему «Як забезпечити якість освітнього процесу?».

За результатами дослідження з’ясовано, як працюють школи в умовах воєнного стану та як війна вплинула на доступ дітей до освітнього процесу. Автори дослідження також визначили професійні та організаційні виклики та потреби, з якими зіткнулися заклади освіти та педагогічні працівники в умовах війни, зібрали інформацію про рівень технічного забезпечення учасників освітнього процесу у сільській і міській місцевості, дослідили результати навчання учнів.

ДСЯО зауважує, що дослідження проводили у грудні 2022-січні 2023 років з охопленням шкіл із усіх областей України. В онлайн-анкетуванні взяли участь 150 директорів шкіл, 6532 вчителя, 10 899 учнів і батьків початкової, базової та старшої школи і 4324 учнів-десятикласників.

Чтайте також:  "Інакше діти виїдуть разом із батьками". У МОН назвали мету №1 у школах Харкова, Одеси, Запоріжжя, Дніпра і Миколаєва

Ви всі дуже добре знаєте, які виклики стоять перед нами, я думаю, усвідомлюєте їх, оскільки передуваєте в освітньому процесі весь час. Виклик, який стоїть перед освітою, неймовірно складний, і будувати стратегії ми можемо лише за допомогою якісних даних, за умови наявності якісних прогнозів і експертиз. Освіта прогнозується на десятиліття вперед. Як це зробити зараз, які дані для цього потрібні, освітянам відомо, краще, ніж мені. Я переконаний, якісна експертиза, якісні дані, об’єднання всіх ресурсів і спільнот, направлених на дослідження того стану, в якому ми перебуваємо зараз і на прогноз того стану, в якому ми знаходитимемося завтра, будують світ, в якому, по суті, ми готуємо людину, — звернувся до освітянської спільноти на презентації міністр освіти Оксен Лісовий.

Під час презентації дослідження освітніх втрат було представлено результати проведених і запланованих досліджень, проведених серед школярів у 2022 році.


Освітні втрати під час війни зумовили:

  • обмежений доступ до освітнього процесу;
  • недостатня гнучність в організації освітнього процесу;
  • втрати в освітньому часі;
  • зміни у контингенті учнів і вчителів;
  • зміни у психологічному стані учасників освітнього процесу;
  • зміни у м’яких навичках учнів.

На презентації дослідження освітніх втрат освітяни на чолі з міністром освіти визначили найкритичніші питання, які потрібно зробити і вирішити в освітньому процесі:

  • перейти на 12-річну систему освіти у 2024 році, щоб закласти можливість надолужити освітні втрати для більшої кількості учнівства;
  • ретельно розпрацювати і прийняти рішення щодо старшої профільної школи, профтехосвіти, впливу переходу на 12-річку раніше та інших змін на ринок праці;
  • при додаванні року до системи освіти має бути суттєве переосмислення контенту за наявності підручників вже 1 вересня, а не механічне додавання з розтягненням закладеного нині контенту;
  • повністю змінити підхід до оцінювання роботи вчителя — або взагалі від цього відмовитися і оцінювати тільки учнівство, або розробити цілковито новий підхід та інструмент, який відповідає сучасним потребам;
  • реанімувати НУШ після призупинки за останні роки.
Чтайте також:  Буде два напрями: які важливі зміни готує для учнів реформа старшої школи

Окрім того, під час презентації освітяни дійшли згоди, що адміністрація та вчителі мають усвідомити, що через війну та російську агресію не вони персонально відповідальні за освітні втрати, і прийняти реальність: бо те, що на папері, і те, що в реальності в школах — часто, на жаль, різні речі.

Джерело.


Повернутись вверх