facebook

Школи недостатньо адаптивні при плануванні навчання, – дослідження

Школи недостатньо адаптивні при плануванні навчання, – дослідження

Учителі та адміністрації є недостатньо гнучкими при плануванні освітнього процесу

Українські вчителі та шкільні адміністрації демонструють недостатньо гнучкості та адаптивності при плануванні освітнього процесу в умовах війни.

Про це йдеться у результатах дослідження якості організації освітнього процесу в умовах війни у 2022/23 навчальному році, що проведене Державною службою якості освіти.

Автори дослідження зазначають, що ключовими викликами освітнього процесу в умовах війни освітяни називають нестабільні умови навчання, обмеженість способів організації навчально-пізнавальної діяльності, зниження мотивації та нестабільний психоемоційний стан учнів та вчителів.

«Втім, педагоги та шкільна адміністрація демонструють недостатньо гнучкості та адаптивності, плануючи освітній процес. 33% директорів у містах та 50% у селах не змінювали розкладу навчальних занять в умовах війни, коли в країні постійно відбуваються стабілізаційні відключення електроенергії, повітряні тривоги, бракує доступу до швидкісного інтернету. 40% педагогів у містах та 44% у селах не вносили змін до календарно-тематичного планування через зміни режиму роботи закладу, лише 37% змінювали кількість годин на вивчення теми, 32% об’єднували теми, 23 % розподіляли теми з урахуванням режиму – синхронного чи асинхронного», – зазначають у Держслужбі якості освіти.

Також в умовах дистанційного синхронного навчання не більше третини вчителів застосовують види навчальної діяльності, що передбачають взаємодію учнів між собою, активну участь в освітньому процесі: групову роботу, роботу в парах, практичні та лабораторні роботи.

Чтайте також:  "Їм дійсно не байдуже": вчителька з України зі свого досвіду назвала різницю між британськими та українськими школярами

Водночас в умовах дистанційного синхронного та асинхронного навчання переважна більшість вчителів пропонують учням переглянути презентації, відео, виконати вправи, самостійно опрацювати на- вчальні матеріали, попри те, що 39% вчителів вважають викликом для освітнього процесу в умовах війни те, що учні не вміють самостійно вчитися.

«З огляду на характер викликів, організація освітнього процесу потребує гнучкості та адаптивності, коригування методів викладання. Дані анкетування педагогів та керівників закладів освіти показують недостатнє розуміння того, як реагувати на виклики та потреби», – йдеться у результатах дослідження.

Джерело.


Повернутись вверх